SVAKI LET OVDE JE ČISTO KOCKANJE SA ŽIVOTOM: Njihove piste su male, pokrivene ledom i peskom, a svetla skoro da nema! Pogledajte 5 NAJOPASNIJIH AERODROMA NA SVETU! (VIDEO)
Foto: EPA/NARENDRA SHRESTHA

EKSTREMNA OPASNOST

SVAKI LET OVDE JE ČISTO KOCKANJE SA ŽIVOTOM: Njihove piste su male, pokrivene ledom i peskom, a svetla skoro da nema! Pogledajte 5 NAJOPASNIJIH AERODROMA NA SVETU! (VIDEO)

Planeta -

Mnogi ljudi plaše se redovnih letova avionom, iako se ovaj oblik prevoza smatra najsigurnijim. Međutim, ovi aerodromi bi ih sigurno mnogo više uplašili jer su ekstremno teški za sletanje i poletanje.

Evo pet najopasnijih aerodroma na svetu:

1. Aerodrom Lukla

Postoji priča da putnici uvek aplaudiraju kada se avion prizemlji na ovu pistu, koja je veoma uska i kratka. Ne pomaže čak ni što se aerodrom nalazi u blizini planine. Inače, on je napravljen na visino od 2.842 metra i jedan od najviših na svetu.

2. Aerodrom Madeira, Portugalija

Madeira je popularna lokacija u Portugaliji, a 2016. godine stekla je novu popularnost nakon što je aerodrom preimenovan u "Međunarodni aerodrom Madeira Kristijano Ronaldo" u čast poznatog fudbalera. Međutim, aerodrom Madeira poznat je kao treći najopasniji u Evropi zbog uske piste i jakih vetrova koji duvaju uz more

3. Međunarodni aerodrom Kurševel, Francuska

Ovaj aerodrom se nalazi u gradu Kurševel, u francuskim Alpama. S obzirom da se nalazi u planinskom području, ima kratku pistu od samo 537 metra i to sa nagibom. Na aerodromu postoji postupak obilaska i ako ima magle, sletanje je gotovo nemoguće.

4. Aerodrom Bara, Škotska

Aerodrom Bara stekao je epitet jednog od najopasnijih na svetu jer se njegova pista nalazi na plaži. Visoka plima može da poremeti red letenja, a ponekad automobili na parkingu pale svetla kako bi pomogli pilotima tokom sletanja.

5. Stanica Mek Murdo, Antarktik

Smeštene na Antarktiku, sve tri piste na stanici Mek Murdo napravljene su od leda. Tokom zime, koja može trajati mesecima, piloti moraju da slete tokom mraka i koriste opremu za noćno osmatranje.

(Kurir.rs/Thejakartapost/MSN/Foto: EPA/NARENDRA SHRESTHA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track