AMERI NA KVARNO ŽELE DA DOĐU DO VAKCINE: Nemačka očajnički pokušava da spreči SAD da otme istraživanja o koroni (VIDEO)
Foto: Profimedia, Shutterstock

brutalno

AMERI NA KVARNO ŽELE DA DOĐU DO VAKCINE: Nemačka očajnički pokušava da spreči SAD da otme istraživanja o koroni (VIDEO)

Planeta -

Berlin pokušava da spreči Vašington da ubedi jednu nemačku firmu koja radi na vakcini za koronavirus da preseli svoje istraživanje u SAD, piše Rojters.

Izvor iz nemačke vlade rekao je Rojtersu danas da administracija SAD pokušava da nađe način kako bi mogla da dobije pristup potencijalnoj vakcini koju razvija nemačka kompanija CureVac.

Prethodno je nemački dnevnik Velt am zontag objavio da je američki predsednik Donald Tramp ponudio novac CureVacu kako bi ga namamio da pređe u SAD, kao i da je nemačka vlada iznela protivponude da bi zadržala kompaniju u zemlji.

"Nemačka vlada je veoma zainteresovana za to da obezbedi da se vakcine i aktivne supstance protiv koronavirusa razvijaju u Nemačkoj i Evropi", rekao je portparol nemačkog Ministarstva zdravlja, potvrđujući pisanje tog dnevnika. "U tom pogledu, vlada je u intenzivnom kontaktu sa kompanijom CureVac", dodao je.

Velt am zontag je takođe citirao neimenovani izvor iz nemačke vlade koji je rekao kako Tramp pokušava da stekne ekskluzivno pravo nad radom naučnika i da će uraditi sve da donese vakcinu u SAD, "i to samo za Sjedinjene Države".

Portparolka nemačkog Ministarstva privrede takođe je rekla da je zvanični Berlin "veoma zainteresovan" da se vakcine proizvode u Nemačkoj. Ona je odbila da komentariše navode o mogućnosti preuzimanja kompanije, ali se pozvala na nemački zakon o spoljnoj trgovini, prema kom Nemačka ima prava da proceni ponude za preuzimanje od strane subjekata izvan EU, takozvanih trećih zemalja "ako su u pitanju nacionalni ili EU interesi".

Američka ambasada nije bila na raspolaganju za komentar na taj slučaj danas piše Rojters, kao ni nadležni iz kompanije CureVac.

Florijan fon der Mjelbe, šef proizvodnje CureVaca, rekao je prošle nedelje Rojtersu da je kompanija počela rad na brojnim kandidatima za vakcinu protiv koronavirusa i da je sada u procesu selekcije dve najbolje koje će ući u proceduru kliničkog ispitivanja.

Ova privatna kompanija čije je sedište u Tibingenu nada se da će imati spremnu eksperimentalnu vakcinu do juna kada će zatražiti od regulatornih organa dozvolu za testiranja na ljudima.

Ranije ovog meseca, na sajtu je kompanija navela da se njen izvršni direktor sastao sa Trampom, potpredsednikom SAD Majkom Pensom, članovima tima Bele kuće za koronavirus i visokim predstavnicima farmaceutskih i biotehnoloških kompanija kako bi razgovarali o vakcini.

Karl Lojterbah, profesor zdravstvene ekonomije i epidemiologije koji je član Socijaldemokratske partije, reagovao je na tviteru napisavši: "Ekskluzivna prodaja eventualne vakcine Americi mora se sprečiti na svaki način. Kapitalizam ima granica.“

CureVac je u 2015. i 2018. dobio finansijsku podršku za razvojne projekte od investicione fondacije Bila i Melinde Gejts, kada je radio na injekcijama protiv malarije i gripa.

Kurir.rs/B92 Foto: Profiemdia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track