ŠOK ODGOVOR KREMLJA ŠOLCU NA ISPORUKU TENKOVA LEOPARD 2 UKRAJINI: Ovi tenkovi gore kao i svi ostali, samo su veoma skupi!
Foto: Shutterstock, Hannu Mononen / Alamy / Alamy / Profimedia

PESKOV ODGOVORIO

ŠOK ODGOVOR KREMLJA ŠOLCU NA ISPORUKU TENKOVA LEOPARD 2 UKRAJINI: Ovi tenkovi gore kao i svi ostali, samo su veoma skupi!

Planeta -

Posle višenedeljne rasprave, Nemačka je sada zvanično potvrdila da će Ukrajini isporučiti 14 borbenih tenkova Leopard 2, a takođe će dozvoliti izvoz u treće zemlje. Kremlj upozorava da će borbeni tenkovi, ako budu isporučeni Ukrajini, biti uništeni na bojnom polju.

"Ova odluka prati našu posvećenost da podržimo Ukrajinu najbolje što možemo. Delujemo u skladu sa bliskom, međunarodnom koordinacijom", rekao je danas nemački kancelar Olaf Šolc potvrđujući da će Leopard 2 biti poslat. Nemački mediji su već preneli u utorak uveče da je, posle višenedeljnog pritiska, nemačka kancelarka pristala da Kijevu isporuči borbene tenkove Leopard 2.

Nemačka ima za cilj da što pre opremi dva bataljona tenkovima Leopard 2, u prvom koraku Berlin će obezbediti 14 tenkova. Kako su takođe najavili iz Berlina, obuka ukrajinskih vojnika počeće u najkraćem mogućem roku, a Nemačka će obezbediti logistiku i municiju. Istovremeno su rekli i da će uskoro izdati dozvole zemljama koje žele da pošalju tenkove u Ukrajinu. Kao proizvođač, Nemačka mora da odobri svaki izvoz tenkova.

"Tehnološki, ovo je neuspešan plan. Ovo je precenjivanje potencijala koji će ovo dodati ukrajinskoj vojsci. Ovi tenkovi gore kao i svi ostali. Samo su veoma skupi", rekao je danas novinarima portparol Kremlja Dimitrij Peskov, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Kijev, zajedno sa nekoliko zapadnih zemalja, uključujući Poljsku, već duže vreme poziva Nemačku da da dozvolu za snabdevanje tenkova Leopard, koje je nekoliko evropskih zemalja spremno da isporuči Ukrajini.

Očekuje se da će SAD ove nedelje objaviti isporuku tenkova Abrams Ukrajini.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track