RUSI POSLALI PORUKU ZAPADU I UKRAJINCIMA ŠTA MISLE O ISPORUCI BORBENIH AVIONA KIJEVU: Snimili MiG-31BM sa raketama u patroli VIDEO
Foto: screenshot Twitter

AERODROM BALBEK

RUSI POSLALI PORUKU ZAPADU I UKRAJINCIMA ŠTA MISLE O ISPORUCI BORBENIH AVIONA KIJEVU: Snimili MiG-31BM sa raketama u patroli VIDEO

Planeta -

Ruska vojna televizija TV Zvezda emitovala je snimak iz vazduhoplovne baze Balbek na Krimu gde se vidi borbeni avion MiG-31BM koji se sprema na patrolni let.

Na Zapadu veruje se da ovaj snimak ukazuje da Rusi šalju poruku u trenutku kada postoje veliki izgledi da Ukrajina dobije borbene avione F-16, ali i možda druge.

Mig-31, Rakete, Odgovor
foto: screenshot Twitter

Kako je navedeno u objašnjenjusnimka u pitanju je svakodnevna rutinska aktoivnost podrške trupama na terenu iz vazduha i zaštita od napada neprijateljskih letelica, kao i izviđanje.

"Kada se otkriju vazdušni ciljevi, posade borbenih aviona Vaudušno-komsičkih snaga lansiraju na ciljeve vođene rakete.

Na objavljenom snimku vide četiri rakete vazduh-vazduh dugog dometa R-37M koje se nalaze ispod trupa MiG-31 i raketa raketa R-77-1 srednjeg dometa ispod levog krila.

Mig-31, Rakete, Odgovor
foto: screenshot Twitter

Pretpostavka je da i na desnom krilu takođe postoje rakete vazduh-vazduh R-77-1 ali ona na snimku nije vidljiva.

Inače borbeni avioni MIG-31BM lete već nekoliko meseci u operacijama nad Ukrajinom. Postoje informacije da su ovi avioni borbeno delovali i jesenas učestvovali u obaranju ukrajinskih aviona SU-27, SU-24MR i MiG-29.

Mig-31, Rakete, Odgovor
foto: screenshot Twitter

MiG-31

Ruski lovac presretač MiG-31BM jedan od najvažnijih stubova protivvazdušne odbrane Ruske Federacije, a od kraja 2020. postali su čuvari Severnog pomorskog puta. Od sredine 2019. godine ove letelice locirane su na aerodromu Mončegorsk, sa predviđenom opcijom brzog razmeštaja na niz obnovljenih aerodroma uzduž ovog pomorskog puta.

MiG-31 se smatra i dalje jednim od najmoćnijih lovaca presretača koje je Rusko ratno vazduhoplovstvo koristi za patroliranje na velikim visinama, a zahvaljujući modernizaciji sposobni su da otkriju ciljeve koje lete supersoničnom brzinom, pa i krstareće rakete, ali i letelice na velikim udaljenostima.

Januara 2021. Ministarstvo odbrane Ruske federacije saopštilo je da su lovci MiG-31BM već preuzeli borbeno dežurstvo čuvanja granice i da poleću sa aerodroma Rogačevo koji se nalazi u arhipelagu Nova zemlja.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track