ČLAN EVROPSKOG PARLAMENTA: Pritisak Rusije na Ukrajinu raste, rat je neminovan!
Foto: Reuters

Sumorne prognoze

ČLAN EVROPSKOG PARLAMENTA: Pritisak Rusije na Ukrajinu raste, rat je neminovan!

Planeta -
Ukrajinski predsednik pored toga što je izjavio da Ukrajinu ne plaši treći svetski rat, rekao je i da Ukrajina mora da ispuni uslove za priključivanje NATO

Nakon što je globalno finansijsko tržište pomislilo da se u Ukrajini „tresla gora, a rodio miš“, izgleda da događaji ponovo ubrzano eskaliraju.Član Evropskog parlamenta, Sarjuš-Volski upozorio je da „pritisak Rusije na Ukrajinu raste“ i da je „rat neminovan“, na šta je ukrajinski predsednik Petar Porošenko brzo odgovorio, prilično zloslutno, da ih „treći svetski rat ne plaši“, napominjući da Ukrajina treba da dobije članstvo u NATO.

Na kraju je NATO potvrdio da planira da postavi tenkove u istočnoj Evropi.Ukrajinski predsednik Porošenko, pored toga što je izjavio da Ukrajinu ne plaši treći svetski rat, rekao je i da Ukrajina mora da ispuni uslove za priključivanje NATO, ali i da se ukrajinski uvede kao jedini zvanični jezik u Ukrajini.Međutim, kako Al-Džazira izveštava, vrhovni vojni komandant NATO-a je „veoma zabrinut“ vojskom u aneksiranom regionu Krim koja bi mogla da se iskoristi kao baza za napadanje čitavog crnomorskog regiona:Komentari generala SAD Filipa Bridlova u sredu pojavili su se nakon što se Kijev uplašio da će proruski pobunjenici pokušati da zauzmu još zemlje u istočnoj Ukrajini kako bi uspostavili kopnenu vezu sa Krimom, koji je Rusija pripojila u martu.„Veoma smo zabrinuti zbog militarizacije Krima“, rekao je Bridlov, sastajući se sa ukrajinskim političkim i vojnim liderima u Kijevu.„Kapaciteti koji se uspostavljaju u Krimu sposobni su da vrše uticaj na čitav region Crnog mora“, rekao je on, naglašavajući dotok krstarećih projektila i PVO raketa.Ruski ministar odbrane rekao je da je 14 vojnih aviona postavljeno u Krim kao deo eskadrile od 30 aviona koji će biti stacionirani na poluostrvu. Takođe u sredu, OEBS misiju za specijalni monitoring (SMM) u istočnoj Ukrajini napali su ručnim protivtenkovskim granatama i oružjem protiv aviona.„Ovi pucnjevi su izgleda došli sa teritorije koju kontrolišu separatisti“, rekao je Stejt department SAD u izjavi u četvrtak.„Bilo kakvi napadi ili pretnje OEBS kontrolorima ili opremi su neprihvatljivi. Pozivamo sve strane da se suzdržavaju od bilo kakvih akcija koje mogu ugroziti bezbednost OEBS misije u Ukrajini“.Ovo, dakle, objašnjava odluku NATO-a da postavi tenkove, ali i ruski odgovor:„SAD guraju Ukrajinu u ambis građanskog rata koji je već odneo na hiljade života“, rekao je ruski zamenik ministra odbrane, Anatolij Antonov azijskim kolegama u četvrtak.„Američke i NATO vojne snage približavaju se granici Rusije, a SAD su intenzivirale svoju aktivnost u bivšim sovjetskim republikama“, rekao je on na inauguralnom sastanku Dijaloga odbrambenih šefova južnih i jugoistočnih nacija u Kolombu, glavnom gradu Šri Lanke.

STOLTEMBERG: Moskva da povuče vojsku!

Podsetimo, Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da Rusija nagomilava značajne vojne snage u Ukrajini i na ruskoj strani granice sa tom zemljom i pozvao zvaničnu Moskvu da povuče svoje vojnike.Pored vojnika, Rusija na ta područja šalje i sofisticiranu vojnu opremu, uključujući sisteme za vazdušnu odbranu, rekao je Stoltenberg uoči današnjeg sastanka ministara odbrane članica Evropske unije u Briselu, a preneo Rojters.

S druge strane, zamenik šefa diplomatije Rusije Aleksej Meškov rekao je da NATO destabilizuje severnu Evropu time što tamo održava vojne vežbe i prebacuje avione koji mogu da nose nuklearno naoružanje do Baltičkih država."Ova realnost je izuzetno negativna. Ruske vlasti preduzele su i nastaviće da preduzimaju svaki korak potreban da čvrsto brane bezbednost Rusije i njenih građana... bez obzira na to koji deo naše zemlje je u pitanju", dodao je Meškov.

SOROŠ: EU se raspada ako izgubi rat u Ukrajini

Džordž Soroš dao je intervju nemačkom časopisu Cicero koji se mnogo citira sa obe strane geopolitičke linije fronta.Ono što je Soroš rekao nemačkom časopisu zasnovano je na solidnim, ali jednostavnim stvarima. On je ocenio da se sada vodi rat za budućnost cele Evrope. Ukazao je da se taj rat vodi u Ukrajini. Upozorio je da su Evropska unija i MMF – ukoliko žele uspeh u tom ratu – dužni da Ukrajini hitno odobre 20 milijardi dolara.Posebno je upozorio da će poraz u Ukrajini dovesti do raspada same Evropske unije. Pritom nije propustio da kaže da je EU sama kriva za sve što se događa.Soroš je za Rusiju, nema sumnje, neprijatelj, ali to nimalo ne menja činjenicu da je on u pravu.Evropska unija je nastala, ojačala i uzdigla se zahvaljujući tome što je postala vodeća ekonomija sveta. Da, danas je EU tek druga svetska ekonomija, posle SAD, ali to suštinu stvari ne menja. Vodeća ekonomija – to nije samo veliki novac. Vodeća ekonomija podrazumeva liderske pozicije u bezmalo svim oblastima života

(Web tribune/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track