ZAGREB ŽALI ZA TVORCEM NDH! TOTALNO LUDILO: Hrvati slave ustašu, čestitaju 2020. godinu pozdravom „Za dom spremni“!
Foto: EPA/Antonio Bat, Profimedia

Skandal

ZAGREB ŽALI ZA TVORCEM NDH! TOTALNO LUDILO: Hrvati slave ustašu, čestitaju 2020. godinu pozdravom „Za dom spremni“!

Hrvatska -

Strašno: U hrvatskoj prestonici održana misa za Antu Pavelića, koji je kriv za smrt stotina hiljada Srba, Jevreja i Roma. Okupljeni razmenjivali kalendare s njegovim citatima i ustaškim simbolima

U centru Zagreba je u subotu održana misa za Antu Pavelića, ustaškog vođu koji je odgovoran za genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svetskom ratu. Sagovornici Kurira ocenjuju da je ovo dokaz da Hrvatska radi na potpunoj rehabilitaciji ustaštva, te da to danas nije moderna država već pronacistička tvorevina.

Skandaloznom skupu prisustvovalo je oko stotinu ljudi, uglavnom muškaraca, okupljeni su razmenjivali kalendare s Pavelićevim citatima i ustaškim simbolima, a dolazak nove 2020. međusobno su čestitali ustaškim pozdravom „Za dom spremni“.

Okupili se preko mreža

Poštovaoci Pavelića, inače tvorca zloglasne Nezavisne Države Hrvatske (NDH), poziv za misu poslali su preko društvenih mreža. U pozivu, koje je uputilo udruženje Hrvatski domobran Zagreb, stajalo je „neka mu je (Paveliću) duša u večnom miru među anđelima“. Ovo udruženje deo je Hrvatskih domobrana, koji izdaju istoimeni list u kojem se slavi ustaški pokret, a čije štampanje pomaže tamošnje ministarstvo hrvatskih branitelja.

foto: Zorana Jevtić

Sve ovo što se u subotu dogodilo u Zagrebu je još jedan u nizu primera da je Hrvatska izgrađena na temelju NDH, kaže za Kurir Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona.

Bez protesta

- Sve hrvatske institucije i zvaničnici pokazuju da se u Hrvatskoj radi na potpunoj rehabilitaciji ustaštva. Cilj je da se ustaše predstave kao borci za slobodu. Skandalozna je ćutnja EU na ovo, a glavni razlozi za to su geopolitičke prirode - Hrvatska je član NATO i ispunjava sve što se od nje traži, priznala je nezavisnost Kosova, uvela sankcije Rusiji... Ovo je štetno i za samu Evropu. Hrvatska postaje faktor nestabilnosti, to nije moderna država, već pronacistička tvorevina - tvrdi Linta.

Ovo, inače, nije prvi put da se organizuje ovakav događaj, ali su ranijih godina protiv toga protestovali građani, ali sada toga nije bilo. Ni hrvatski državni vrh, predvođen predsednicom Kolindom Grabar Kitarović i premijerom Andrejom Plenkovićem, nije se oglasio ovim povodom.

NDH čuvena po zlu

ZVERSTVA, GENOCID, PLJAČKA...

foto: Arhiva

Pavelićeva Nezavisna Država Hrvatska (NDH) važila je za fašističku kvinslinšku tvorevinu osnovanu na delu okupirane Kraljevine Jugoslavije. Uz pomoć Hitlerove Nemačke postojala je od 1941. do 1945. U istoriji je ostala zabeležena po zverstvima, genocidu nad Srbima, Jevrejima, Romima i Hrvatima neistomišljenicima, te po rasnim zakonima, konclogorima, pljačkama i prodaji teritorije...

Ivica Dačić

A POSLE IM ZA SVE KRIVA SRBIJA

foto: EPA / Koča Sulejmanović

Šef diplomatije Ivica Dačić kaže za Kurir da je organizovanje mise za Pavelića skandal: - Hrvatska, umesto da gleda u budućnost i gradi dobre odnose sa susedima, vraća se u prošlost ideologiji NDH. I posle im je za sve kriva Srbija, a oni ovako sami rade protiv sebe.

Kurir.rs/ Katarina Blagović Foto: EPA/Antonio Bat, Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track