EKSKLUZIVNO! DOSIJE FALI RAMADANI: Kako je albanski menadžer postao BOG I BATINA za srpske fudbalere? (1. deo)
Foto: Printskrin

serijal kurira

EKSKLUZIVNO! DOSIJE FALI RAMADANI: Kako je albanski menadžer postao BOG I BATINA za srpske fudbalere? (1. deo)

Fudbal -

Dugo srpska javnost nije ni znala kako izgleda...

Njegovu fotografiju bilo je nemoguće pronaći na Guglu, a kada je došlo do toga da ga fotografišu buntovno je rekao:

- Nigde me niko nije fotografisao, nemojte ni vi - rekao je novinaru Žurnala Ramadani na pripremama Partizana u Antaliji, stavivši ruku preko lica kako bi i dalje ostao nepoznat srpskoj javnosti.

Čemu tolika želja za tajnovitosti i skrivanje od javnosti? Odgovor na to pitanje, ali i mnogobrojne druga u vezi sa Ramadanijem donosimo u ekskluzivnom seriju koji će te čitati narednih dana na sajtu Kurira.

Fali Ramadani

Ponovo je ovih dana Ramadani u centru pažnje svetske javnosti nakon što su mediji u Engleskoj objavili da su Albanca kontaktirali Liverpul i Totenhem, a sve u želji da dođu do njegovog klijenta Nikole Milinkovića.

Nikola je samo jedan u nizu srpskih fudbalera koje zastupa agencija "Lian sport" čiji je Ramadani vlasnik.

Kako je opšte došlo do toga da Ramadani zavlada na srpskom tržištu? Fali Abdulgafar Ramadani, kako mu je puno ime, rođen je u Makedoniji 1969. godine. Do srpskog tržišta došao je pre dve decenije, pre svega zahvaljujući tada poznanstvima sa ljudima koji su tada radili u pojedinim srpskim klubovima.

Njegova prva baza bio je Partizana. Stupio je u kontakt s rukovodstvom crno-belih, ponudio im se za finansijsku pomoć u vidu pozajmica novca, a za uzvrat imao je primat kada su talentovani klinci u pitanju. Postalo je nepisano pravilo - svaki talenat koji raste u Teleoptiku postaje deo Ramadanijevog tima.

Novcem je kupio moć! Ni dan danas nije objašnjeno: odakle mu tada novac da uloži u celu priču sa srpskim fudbalom?

Ubrzo je proširena njegova i na još neke klubove, pre svih OFK Beograd, koji je pre dve decenije bio takođe leglo talenata.

I tako je funkcionisao sistem godinama. Zadovoljni klubovi, a još zadovoljniji Fali. Ubrzo je uzeo u svoj tim ljude iz Srbije i lanac je postajao sve duži. A, zarada se merila milionima evra. Desetinama miliona evra...

Sutra (2. deo): Ko su sve srpski fudbaleri koji su u njegovi klijenti i na koji način vrbuje nove mlade genaracije? Koliko je zaradio od srpskih igrača u prethodne dve decenije?

Kurir sport / M. Bjelinić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track