Vizija dobrog razvoja
Foto: Shutterstock

Ovako izgleda grad budućnosti

Vizija dobrog razvoja

Beograd -

Projekat „Beograd 2030“ predstavlja strategiju razvoja prestonice na osnovu devet poglavlja, čiji je cilj da unaprede život svojih stanovnika

Strategija „Beograd 2030“ i desetogodišnja vizija razvoja Beograda predstavljena je kroz ključnih devet poglavlja, koja obuhvataju najvažnije teme od konkurentne ekonomije, preko urbane infrastrukture, zdravstvene i socijalne politike, odgovorne uprave sve do inovacija, novih tehnologija i zaštite životne sredine. Krajnji cilj je da prestonica bude metropola po meri svojih stanovnika.

Urbani komfor i mobilnost

U poglavlju 8 konstatuje se da Beograd mora da bude grad po meri čoveka. Stambena sigurnost, obezbeđivanje uslova da svako beogradsko naselje može da zadovolji osnovne potrebe stanovanja, rada, zdravstvene zaštite, kulture i edukacije svojih stanovnika, brz i efikasan saobraćaj, moderan javni prevoz, čist vazduh, biće najvažniji ciljevi razvoja Beograda.

Visoki komfor stanovanja i života u gradu, izgradnja humanih stambenih celina sa pešačkim tokovima, zelenilom, dečjim igralištima i pratećim uslužnim i komercijalnim sadržajima.

- Razvijaćemo urbane centre u rubnim beogradskim opštinama, koje će imati jednako razvijenu komunalnu infrastrukturu. Efikasan sistem javnog transporta će omogućiti povezanost svih beogradskih opština s najvažnijim gradskim sadržajima - navodi se u poglavlju 8.

Održivo okruženje

U poslednjem, devetom poglavlju navodi se da je geografski položaj Beograda takav da mu na njemu zavide mnogi u Evropi i svetu te da je takav položaj veliki potencijal za izgradnju okruženja u kome su ulaganja sve veća, a razvoj grada sve brži.

- Kao prioritet u oblasti zaštite životne sredine, nastavićemo sa ulaganjima u prečišćavanje otpadnih voda, reciklažu otpada i ozelenjavanje urbanih područja. Razvoj Beograda mora da bude takav da ne ugrozi potrebe stanovnika za zdravim i čistim okruženjem, stvaraćemo uslove za privredni rast koji će podrazumevati smanjenje uticaja na životnu sredinu i promenu načina na koji proizvodimo i trošimo resurse. Koristićemo najsavremenije digitalne tehnologije u funkcionisanju grada i gradskih preduzeća koje će život za Beograđane učiniti komfornijim, bezbednijim i jeftinijim - navodi se u poglavlju 9.

Beograd, grb, Grb Beograda
foto: Beograd.rs

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave Grada Beograda, Sekretarijata za informisanje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja