OVO JE ISTINA O "ŠATORIMA KOD AVALE": Otkriveno šta se krije iza lažnih fotografija mobilnih bolnica kod Bubanj potoka

izazivaju paniku

OVO JE ISTINA O "ŠATORIMA KOD AVALE": Otkriveno šta se krije iza lažnih fotografija mobilnih bolnica kod Bubanj potoka

Društvo -

Poslednja dva dana, u Srbiji se na društvenim mrežama i četovima šire lažne informacije, o navodnim šatorima u podnožju Avale kod Beograda. Nekoliko sati unazad na internetu su masovno deljene fotografije navodno privremene bolnice, za koju su mnogi izneli tvrdnje da se nalaze na Avali i Bubanj Potoku. Međutim, tragom ovih fotografija, lako je uočiti da je zapravo reč o lažnoj informaciji.

Naime, fotografije prikazuju bele šatore koji su postavljeni u Italiji kako bi se u njima lečili oboleli od korona virusa, usled mogućeg nedostatka kapaciteta u zdravstvenim ustanovama.

- Preporučljivo je pripremiti sve raspoložive sadržaje. Za sada nema potrebe, ali postavljena je terenska bolnica. Mnogobrojni šatori sa spavaonicama i zaštićenim prostorima sa opremom za smeštaj svih pacijenata - navodi se na italijanskom portalu rainews.it sa kog su preuzete fotografije.

Fotografije su preuzete sa italijanskih portala koji izveštavaju o ovim bolnicama, a ona koja je najčešće podeljena preuzeta je sa Fejsbuk profila Mauricija Fugatija, gradonačelnika grada Trenti, u severnoj Italiji.

Nije novina kada je neka tema aktuelna da se o tome, brzinom svetlosti, informacije šire na društvenim mrežama, međutim svaku informaciju treba proveriti kod više izvora.

Sve informacije o korona virusu u Srbiji nalaze se na sajtovima Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Batut", www.zdravlje.gov.rs i www.batut.org.rs, kao i na novom sajtu posvećenom samo ovom virusu www.covid19.rs.

Na ovom sajtu će svakoga dana, u 8 sati i u 18 sati, biti dostupne najnovije informacije o širenju korona virusa.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track