LICEMERNO: Istoričar Dejan Ristić o potezu Hrvatske da na kovanice stavi lik Nikole Tesle
Foto: Marina Lopičić

prisvajaju ga

LICEMERNO: Istoričar Dejan Ristić o potezu Hrvatske da na kovanice stavi lik Nikole Tesle

Društvo -

Ne sleže se prašina nakon odluke Hrvatske da na kovanice evra stavi lik Nikole Tesle, čime još jednom pokušava da prisvoji ovog naučnika.

Istoričar Dejan Ristić ocenjuje za Kurir da je potez Hrvata licemeran.

- Postoji visoka doza licemernosti kod zvaničnog Zagreba kada je Tesla u pitanju. Hrvatska se nikada nije odredila prema činjenici da je u Drugom svetskom ratu od 621 žitelja Teslinog Smiljana ubijeno 558, dakle 90 odsto, od čega 74 dece. Spaljene su njegova rodna kuća i crkva u kojoj je služio njegov otac - istakao je Dejan Ristić.

Nikola Tesla, kovanice
foto: Printscreen

Podsetimo, Teslin lik će se naći na kovanicama od 50, 20 i 10 centi, a izgled novčanica je pre dva dana podeljen i na zvaničnom Tviter nalogu hrvatske vlade.

Narodna banka Srbije je, inače, prošle godine, ovim povodom, saopštila da bi stavljanje Teslinog lika bilo prisvajanje nasleđa srpskog naroda.

- NBS je mišljenja da bi eventualno stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu stranu kovanice evra, ako Hrvatska postane članica evrozone u narednom periodu, predstavljalo prisvajanje kulturnog i naučnog nasleđa srpskog naroda - rekli su tada iz NBS za Telegraf.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track