SAVEZ SPS-JS NA KLIMAVIM NOGAMA! PUKLA TIKVA: Mrkonjić tera Palmu iz koalicije
Foto: Nemanja Nikolić, Nebojša Mandić

Raskol

SAVEZ SPS-JS NA KLIMAVIM NOGAMA! PUKLA TIKVA: Mrkonjić tera Palmu iz koalicije

Politika -

Pobuna: Sve više socijalista pritiska Ivicu Dačića da okrene leđa vernom koalicionom partneru jer smatraju da im donosi više štete nego koristi. Najglasniji „pobunjenik“ je Mrkonjić

Lider Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić suočava se s tihom pobunom unutar partije, a razlog za nezadovoljstvo dela rukovodstva je lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, dugogodišnji koalicioni partner socijalista, otkriva Kurir.

Kako saznajemo, vrh SPS je podeljen zbog Dačićeve odluke da uopšte i ne preispituje koalicioni aranžman s JS, uprkos upozorenjima pojedinih funkcionera da Marković i njegova stranka, čak i kad izazovu turbulencije u vladajućoj koaliciji, ne trpe posledice kao SPS.

Naš izvor tvrdi da pobunu predvodi počasni predsednik stranke Milutin Mrkonjić.

foto: Zorana Jevtić

Uvek se izvlači

- Sve više je onih koji Dačića ubeđuju da napusti Palmu, jer misle da im donosi više štete nego koristi. Jedan od najglasnijih je Mrkonjić. Palma često ima problematične izjave, koje SPS dovode u neprijatnu poziciju da mora da se pravda pred SNS kao stožerom vladajuće koalicije. Dačić nikad u takvim situacijama ne zamera direktno Palmi, dok nama za svaku sitnicu drži lekcije - priča naš izvor iz SPS.

On podseća da je Dačić nedavno prećutao Palmi izjavu koja je izazvala pravu buru među naprednjacima. Tada je lider JS proglasio Dačića za budućeg premijera. - Tada su se samo socijalisti našli na udaru kritika, a Palmu niko nije ni pomenuo. Isto tako, kada se kritikuju poslanici SPS što ne prisustvuju skupštinskim sednicama, jer su po kafićima, tada se Palmini poslanici „prave mrtvi“. Problem je što ni tada Dačić nije Palmi rekao ni reč, a nama je održao predavanja, pa čak i pretio da oni koji često odsustvuju neće biti poslanici u sledećem sazivu - objašnjava naš sagovornik.

Poznat stav

Mrkonjić kaže za Kurir da je oduvek bio protivnik predizbornih koalicija. - Svi znaju moj stav, jer ga imam već 40 godina. Svaka partija postoji zbog izbora, da pokaže šta je radila, a šta uradila. Nisam nikada bio za pravljenje koalicija pre izbora. Neću da ulazim u to da li je JS potreban SPS. Palma je praktično srastao u tkivo SPS. I sa Palmom i bez njega, socijalisti će osvojiti 20 odsto glasova - poručuje Mrkonjić.

S druge strane, Dačić za naš list uverava da SPS neće odustati od predizbornog aranžmana: - Koalicija sa JS je stabilna i uspešna i neće se menjati.

Novica Tončev PALMA SMETA DRUGOVIMA IZ KRUGA DVOJKE

foto: Zorana Jevtić

Potpredsednik SPS Novica Tončev smatra da otpor prema Palmi mogu da imaju samo „drugovi iz kruga dvojke“: - Koalicija SPS i JS je dobitna kombinacija i dobro je prihvaćena u centralnoj Srbiji, gde Palma ima jaku i disciplinovanu bazu glasača. Ima drugova iz Beograda koji smatraju da Palma i svi mi što živimo van „kruga dvojke“ nismo njihov rang, ali bez nas oni su statistička greška. Zato bi pojedincima iz naših redova bilo bolje da na vreme lepo zamole Palmu za koaliciju, da posle ne bude plakanja i gledanja skupštine na TV.

Kurir.rs/ B. B. - I. K Foto: Nemanja Nikolić,Nebojša Mandić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track