NOVA VLADA CRNE GORE JOŠ NEIZVESNA: Dritan Abazović pravi vladu sa Amfilohijem, a neće Kneževića, Mandića i Medojevića?
Od njega zavisi Dritan Abazović, nosilac liste Crno na bijelo, Foto: EPA/AP

Nesuglasice

NOVA VLADA CRNE GORE JOŠ NEIZVESNA: Dritan Abazović pravi vladu sa Amfilohijem, a neće Kneževića, Mandića i Medojevića?

Politika -

Na sastanku stranaka koje će ući u vlast nisu prevaziđene razlike. Pokret URA ne želi da budu istaknuti pojedinci koji, kako tvrde, izazivaju negativne reakcije građana

Na večerašnjem sastanku kod mitropolita Amfilohija nije postignnut dogovor o o novoj crnogorskoj vladi, a kako Kurir saznaje Dritan Abazović nije se saglasio da u novoj vladi budu Andrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević, što je glavna prepreka dogovoru.

Sastanku kod mitropolita Amfiloija prisustvovali su svi lideri sadašnje opozicijem, a Amfilofije se navodno nije protivio zahtevu Abazovića da u vladi ne budu pomenuti lideri.

Dritan Abazović predložio je na sastanku u manastiru Ostrog da nosilac liste "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić bude mandatar crnogorske vlade, ali je, kako pišu podgoričke Vijesti, Demokratski front je to odbio. Kako je rečeno tom listu, Lideri DF tvrde da Krivokapić više nema jedinstvenu podršku te koalicije i da ne mogu da ga podrže kao mandatara dok ne preispitaju poverenje prema njemu na stranačkim organima.

to znači da dan uoči današnjeg konstituisanja crnogorskog parlamenta još nije postignut konačni dogovor između Andrije Mandića i Milana Kneževića iz Demokratskog fronta s liderom Građanskog pokreta URA Dritanom Abazovićem. U najkraćem, ovaj trojac nije uspeo da prevaziđe ključne razlike u stavovima na sastanku koji je održan juče.

Pregovori

Naime, pregovori koji su obavljeni uz posredstvo episkopa nikšićkog Joanikija Mićovića završeni su bez ikakvog dogovora. Kako prenose crnogorski mediji, početna nesaglasnost između predstavnika partija koalicije Za budućnost Crne Gore i pokreta URA o načinu formiranja vlasti, produbljena je stavom glavnog odbora Abazovićeve partije da u vlasti ne bi trebalo da budu oni koji izazivaju negativne reakcije građana. A, prema njihovom mišljenju, to su lideri Demokratskog fronta. Šuška se da su, pored Mandića i Kneževića, Nebojše Medojevića i Marka Milačića, još neka imena na listi URA, ali i zapadnih ambasada, kao nepoželjna za buduću vladu.

Zato su Mandić i Knežević od Abazovića izričito tražili izjašnjenje o konkretnim imenima ljudi iz DF i koalicije Za budućnost Crne Gore koje ne želi u vladi, ali i izjašnjenje o ukidanju Zakona o slobodi veroispovesti.

Istovremeno, Abazović se nalazi pod pritiskom SPC s jedne strane i naroda kome je obećano ukidanje zakona, te s druge strane stranačkih organa, jer uticajni članovi stranke, poput Božene Jelušić, Filipa Adžića i Srđana Pavićevića, nisu za ukidanje zakona. No, Abazović, kako se nezvanično može čuti, nema problem s nosiocem liste Za budućnost Crne Gore Zdravkom Krivokapićem i s njim nema razmimoilaženja kad je reč o sastavu buduće vlade.

Zbog svega navedenog, iako je delovalo da će proces formiranja buduće vlade Crne Gore ići mnogo bržim tempom, sada je upitno kada će do toga doći, te hoće li na vreme biti postignut dogovor o budućem predsedniku skupštine, koji bi trebalo da bude izabran danas.

Mandić je juče medijima potvrdio da postoje nesuglasice sa Abazovićem, dok se drugi akteri nisu oglašavali.

foto: Beta/ Medija centar Beograd

Jezičak na vagi

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković za naš list ocenjuje da Abazović neće radikalne proustaške i proruske elemente.

- On je više sklon kompromisu i koaliciji s umerenim nacionalistima, a verovatno je politički prinuđen na povlačenje Zakona o slobodi veroispovesti. Ima dovoljno moći da istera svoje jer je jezičak na političkoj vagi, premda je njegov politički gest, ma koliko bio ideološki razumljiv, i nekorektan jer nije na njemu da kadrira u drugim strankama - smatra Stanković.

DUŠKO MARKOVIĆ

Krivokapić nema viziju

foto: YouTube prtscr / Vlada Crne Gore

Odlazeći crnogorski premijer Duško Marković tvrdi da Zdravko Krivokapić, koji je viđen kao novi premijer, nema viziju da se suoči s izazovima i da već građanima nagoveštava teška vremena. Komentarišući izjavu Krivokapića da je kasa budžeta toliko prazna da je pitanje da li će biti plata i penzija već u novembru, Marković je podsetio da je tokom kampanje ponavljao da plate, penzije i socijalna davanja nakon izbora ne samo da će biti redovno isplaćivani već da neće biti ni smanjivani.

- Nažalost, mandatar koji se najavljuje nema viziju da se suoči s izazovima i već građanima nagoveštava teška vremena - napisao je Marković na svom Tviter nalogu.

Kurir.rs/ Ivana Žigić Foto:EPA/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track