Sa 16 godina počeo je da sprema hranu za Miloševića, a onda se posao proširio Njegove specijalitete jeli su svi viđeniji političari od 1996. do danas, zaključno s Vučićem

Član žirija emisije „Prvi kuvar Srbije“ Petar Gajić otkrio je za Kurir da je svoje prve kulinarske korake napravio sa šesnaest godina, spremajući hranu Slobodanu Miloševiću, za koga kaže da je bio zahvalan na saradnji.

Kuvao je i za Zorana Đinđića, Borisa Tadića, Aleksandra Vučića.
- Kuvao sam od vremena Slobodana Miloševića, od 1996. godine, pa sve do danas, do Aleksandra Vučića, svima koji su bili na političkim funkcijama. Moja jela su jeli Čedomir Jovanović, Nenad Čanak, Vuk Jeremić, svi - kaže Gajić.

On otkriva i zanimljiv detalj tokom rada u Predsedništvu u vreme Miloševićeve vlasti.
- Bio je prijem, bilo je negde oko 4.500 ljud. Tri dana smo kuvali, dan i noć. Tada sam prvi put upoznao Miloševića. Sišao je u kuhinju i rekao: „Dobro, jeste li umorni?“, a mi naravno da smo bili umorni. Onda je rekao: „Dobićete slobodne dane, ako nekome treba neka pomoć, šta god mogu da vam pomognem, tu sam. Hvala vam puno, ovo meni mnogo znači.“ To je najbitnije za ljude koji su radili u kuhinji jer oni nisu ni viđali goste. Znaju ko dolazi, ali ne možeš da ih upoznaš, a polomiš se od posla i uglavnom ne dobiješ ni hvala ni bravo, ništa. On je bio čovek koji je uvek zahvalio na svemu, i to mi je bilo drago - prisetio se Gajić.

On je prvi susret s Miloševićem izdvojio kao najjači utisak otkad se bavi ovim poslom.
- Kada neko pohvali vaš rad, to je definitivno najveći pokretač za dalji rad. Od svih situacija, to je najupečatljivije - kaže Gajić i dodaje da je Milošević vodio računa šta jede:
- Voleo je da jede, ali imao je i zdravstvenih problema. Vodili smo računa šta jede, kako, koliko. Uglavnom je bio na dijeti.

Za pokojnog premijera Đinđića kaže da je bio neposredan.
- Uvek je bio brz. Kaže: „Stižem, jedem dve sekunde i idem dalje.“ Njegovo omiljeno jelo bila je hladna guščija džigerica - otkriva Gajić i dodaje da je slabo jeo slatkiše.

Boris Tadić je, veli, bio probirljiv.
- Jeo je lagana jela, nije delovao kao neki gurman. Nije, kao drugi političari, birao teleću glavu u škembetu i jela koja su jaka. Jeo je hladno predjelo, glavno jelo i dezert.

Slobodan Milošević

Bio je čovek koji bi uvek zahvalio na svemu, i to mi je bilo drago. Vodili smo računa šta jede, kako, koliko
petar-gajic-kuvar-kuvanje-predsednici-premijeri.jpg
Zorana Jevtić 

Boris Tadić

Bio je veoma probirljiv. Jeo je lagana jela, nije delovao kao neki gurman. Nije, poput političara, tražio teleću glavu u škembetu
petar-gajic-kuvar-kuvanje-predsednici-premijeri.jpg
Profimedia 

Zoran Đinđić

Uvek je bio brz. Kaže: „Stižem, jedem dve sekunde i idem dalje.“ Omiljeno jelo mu je bila hladna guščija džigerica

Voli i da kuva
ČANAK JE GURMAN

Gajić političare deli na one koji vole da jedu, koji uživaju u tome, i na one koji manje uživaju.
- Čovek koji u tome najviše uživa svakako je Nenad Čanak. On ozbiljno kuva. Čanak ima diplomu srednjeg obrazovanja za profil kulinarski tehničar. Diplomski je bio tartar biftek i dobio je pet. Što se hrane tiče, on je najozbiljniji od svih političara.



Sanja Đurić