DOMAĆI RECEPT OD SAMO 2 SASTOJKA: Ovaj lek će smiriti i NAJUPORNIJI KAŠALJ!
Sezona gripa, virusa i kašljanja odavno je krenula. Ako ste i vi među onima koje je uhvatila prehlada razveseliće vas informacija da smo pronašli jedan skroman, a odličan recept za lekoviti sirup koji možete napraviti kod kuće za 20 minuta. Ovaj sirup od dva glavna sastojka odčepljuje sinuse, leči kašalj i prehladu u rekordnom roku, a mogu ga koristiti i deca.
Glavni sastojci: 250 grama svežeg luka isečenog na komade srednje veličine, oko 125 grama meda.
Po želji možete dodati i sledeće sastojke: 1 kašičicu belog luka (celi ili u prahu) koji olakšava bol,1 do 2 kašičice bresta (suvog ili u prahu) koji smiruje upaljeno i bolno grlo, 1 do 2 kašičice sveže isečenog korena đumbira, 1 do 2 kašičice korena belog sleza koji smiruje iziritirano grlo i kašalj.
U sirup možete staviti svo ovo bilje po slobodnom izboru, ali ne više od 2 kašičice sve ukupno.
Postupak:
1. Iseckani luk i bilje po izboru stavite u manji lončić od nerđajućeg čelika ili stakla. Dodajte meda dovoljno da prekrije luk (oko 125 grama).
2.Upalite laganu vatru i pustite da lagano vri. Kad med postane tekući smanjite vatru kako bi bilje što bolje pustilo svoje lekovite sastojke u med. Lonac poklopite kako bi se sva lekovita svojstva bilja zadržala u sirupu, a poklopac maknite svakih par minuta kako biste na brzinu promešali sirup i sprečili da ne zagori (iako bi vatra trebala biti dovoljno slaba da do toga sigurno ne dođe).
3.Nakon 20 minuta laganog ključanja, maknite lončić s vatre. Procedite luk i bilje, a ostatak meda (koji u sebi može imati tragove bilja, što je u redu) pohranite u malu činiju ili bocu s poklopcem i držite ga u frižideru.
Sirup uzimajte koliko god često je potrebno, ali ne češće od svakih pola sata.
Doza: 1 kašičica za decu do 10 godina i 1 kašičica za decu stariju od 10 godina i odrasle.
(zadovoljna.hr)
"S PREDSTAVNICIMA KOMPANIJE ZIĐIN O DALJOJ SARADNJI" Vučić posle sastanka: Posebno smo se osvrnuli na ekonomski značaj projekata i otvaranje novih radnih mesta