Postavljanje bogate novogodišnje trpeze nema za cilj samo da nas nahrani, već svako jelo treba biti pažljivo odabrano.

Postavljanje bogate novogodišnje trpeze nema za cilj samo da nas nahrani, već svako jelo treba biti pažljivo odabrano jer sa sobom nosi određenu simboliku sreće, napretka, blagostanja. Pored već tradicionalne ruske salate, svinjskog pečenja, kupus salate i torte, na trpezi bi svoje mesto trebalo da nađe i riba i grožđe.

Evo zašto baš te namirnice:
Grožđe
Grožđe je, pre svega, simbol zdravlja i jačine, pa se preporučuje da pojedete nakon ponoći tačno 12 zrna grožđa, za svaki mesec po jedno, kako biste u predstojećoj godini svakog meseca bili zravi.
yumama-dete-alergija-grozdje.jpg
Shutter 

Riba
Budući da i za novogodišnju noć traje post, riba bi trebalo da se nađe na vašoj trpezi. Pored toga, ona simboliše nesmetano kretanje, kretanje bez prepreka, pa vam nagoveštava laganu godinu u kojoj će svi poslovi ”plivati”.

post-riba-posno.jpg
Profimedia 

Svinjsko meso
Svinjsko meso je simbol izobilja i bogatstva.

svinjetina.jpg
Profimedija 


Kupus salata
Zbog svoje zelene boje simboliše harmoniju prirode i dobre sreće kao i dugovečnost.

kupus-salata.jpg
Profimedia 


Torta
Zbog same svoje strukture koja sadrži puno šećera, torta je simbol slasti. Potrudite se da vam torta bude od što bogatijih sastojaka kako bi u predstojećoj novoj godini bilo što više slasti.

kraljevska-torta.jpg
Shutterstock 


Ono što se nikako ne preporučuje na novogodišnjoj trpezi jeste meso od pernatih životinja, jer one imaju krila, pa simbolišu sreću koja napušta.

peceno-pile-piletina.jpg
Profimedia 

Opanak