SASTOJCI


- 500 g kora za baklavu

- 150 g oraha

- 150 g maka

- 1 kesica cimeta

- 300 g šećera

- 0,5 l vode

- 1 limun

- 1 vanilin šećer


PRIPREMA


1. Pleh u kojem će se peći baklava namazati uljem i u njega staviti dve kore naprskane uljem. Kore posipati nadevom od oraha, maka i kesicom cimeta (ako ne volite cimet, možete ga izostaviti). Tako ređati naizmenično nauljene kore pa fil sve dok se ne potroši materijal i na kraju ostaviti dve kore za odozgo.


2. Baklavu iseći oštrim nožem ukoso na trouglove, preliti uljem i staviti da se peče u zagrejanoj rerni oko 50 minuta.


3. Pečenu baklavu preliti prohlađenim sirupom napravljenim od 300 g šećera, 0,5 l vode, 1 kesice vanilin šećera i soka od 1 limuna pa vratiti u isključenu rernu. Izvaditi je posle 15 minuta i poslužiti hladnu.

SAVET Ovo je jedna od najlepših poslastica koja se sprema za praznike u vreme posta