UČITELJICA OTKRILA TRIK: Evo kako da naterate mališane da ČEŠĆE PERU RUKE!
Foto: Facebook

da klinci prihvate ovu higijensku naviku

UČITELJICA OTKRILA TRIK: Evo kako da naterate mališane da ČEŠĆE PERU RUKE!

Žena -

Ponekad je mališanima veoma teško objasniti zašto je važno da redovno peru ruke, a još je teže navići ih da to redovno rade. U vreme pandemije s kakvom se trenutno suočavamo, to je izuzetno važno. Američka učiteljica Šona Vuds pronašla je način da olakša tu tešku situaciju i da deci usadi naviku redovne higijene.

Ona radi s klincima trećeg razreda i fotografiju svog trika podelila je na Fejsbuku, a objavu su roditelji masovno počeli da dele po društvenim mrežama. - U ovo doba godine često se suočavamo sa izostancima učenika iz škole zbog virusa gripa ili nekih drugih bolesti poput prehlade. Činjenica je da su klinci u malom prostoru i da su svakodnevno nekoliko sati u interakciji s drugim učenicima. Dele mnogo toga, uključujući i bacile - rekla je.

Dosetila se

Da bi ih podstakla da češće peru ruke, na njih im, čim stignu u učionicu, utisne maleni pečat.

- Radimo najbolje što možemo kako bismo oterali bakterije i viruse. Đaci svakog jutra na ruku dobiju maleni žig. Ako on do kraja dana nestane jer su dobro prali ruke, dobijaju nagradu - napisala je Vudsova na Fejsbuku.

- Pečat sa svojim imenom koristila sam za označavanje svojih knjiga u razredu. Jedno jutro sam se setila da ga uzmem, zamolila učenike da operu ruke i zatim da svi dođu do mene. Rekla sam im da će to od tog dana biti njihov redovni jutarnji zadatak. Zatim sam im utisnula pečat na obe ruke, a oduševili su se kad su čuli da će biti nagrađeni - objasnila je učiteljica.

Pridružila se đacima

Iako su u početku deca uglavnom pokušala da trljanjem ruku što pre uklone mastilo, uskoro su usvojili naviku da peru ruke tokom dana. - I dan po dan, pranje ruku je za sve njih postalo rutina. Od tada svakog jutra dobiju svoj pečat. Na kraju dana ih pregledam i ako je on izbledeo ili je potpuno nestao, dobiju zasluženu nagradu - dodala je. Ova domišljata žena misli da je njena ideja motivacijska jer podstiče decu da nauče koliko je redovno pranje ruku važno. - Budimo iskreni, nekim učenicima je najvažnije da dočekaju zvono za odmor. Ali ako imaju vizuelni podsetnik na ruci, znaće šta odmah nakon toga treba da urade. Čak sam im se i ja pridružila. Da bih bila dobar uzor, pečat stavljam i na svoje ruke - dodala je.

Mame i tate oduševljene idejom

Mojoj deci svakog jutra na ruke utisnem mali pečat koji smo kupili u prodavnici igračaka! - napisao je jedan. Odlična ideja! Jedva čekam da vidim da li će tragove pečata moje dete doneti kući - nadovezao se drugi. Ovaj izum treba da se patentira, žena je genijalna - bio je još jedan u nizu komentara upućenih odgovornoj učiteljici.

Kurir.rs

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track