DA LI SU UVEK PRAVI IZBOR? Saznajte koje su NAJBOLJE, a koje ubedljivo NAJGORE salate za vaše zdravlje
Foto: Printscreen YT

pravilna ishrana

DA LI SU UVEK PRAVI IZBOR? Saznajte koje su NAJBOLJE, a koje ubedljivo NAJGORE salate za vaše zdravlje

Žena -

Za salate vlada mišljenje da su zdrave. I jesu ako uz namirnice koje upotrebljavate stavite i odgovarajuće prelive i dodatke. Poslužićete se zasitnim obrokom koji je pun vitamina, minerala, proteina, zdravih masti i pametnih ugljenih hidrata.

Devojka, Salata
foto: Shutterstock

Pripazite dobro, neki sastojci mogu da sadrže ne samo dodatne kalorije, već i obilje masti, natrijuma i šećera koji negativno utiču na vaš organizam.

Ako ne napravite pravilan izbor sastojaka, salata neće biti ni hranljiva, ni zdrava. Evo koji od njih su najgori:

SALATA SA KREMASTIM PRELIVOM

Prelivi poput pavlake i plavog sira često su bogati kalorijama, nezdravim zasićenim mastima i natrijumom. Porcija od samo dve supene kašike dresinga sa plavim sirom sadrži skoro 150 kalorija i više od 15 grama masti, a vi ste u stanju da na salatu stavite bar pola šolje, često i više. Rezultat je salata koja ima više masti od čizburgera koji uparite sa pomfritom!

SALATA SA PRELIVOM BEZ MASTI

Jaja, Salata
foto: Shutterstoc

Ako uzmete niskokalorični preliv bez masti, ni to nije dobar izbor. Da bi nadoknadili ukus, proizvođači ih često dopunjuju dodatnim šećerom i natrijumom. Zdrava masnoća čini salate ukusnijim i zdravijim. Vašem telu su potrebne da bi uneli vitamine A, D, E i K, s niskokaloričnim prelivima dobićete i manje antioksidanata zvanih karotenoidi.

HRSKAVA SALATA OD PILETINE

Zelena salata sa piletinom može da zvuči kao zdrav obrok, ali reč hrskavo upućuje na podizanje crvene zastavice. Šifra za pohovano i prženo pretvara vašu salatu u kalorijsku bombu! Što je još gore, istraživanja pokazuju da često konzumiranje pržene hrane povećava vaše šanse za srčana oboljenja i dijabetes tipa 2.

AJSBERG SALATA SA SLANINOM

Postala je klasika i na našem stolu, ali zahvaljujući mrvicama slanine i prelivima poješćete četiri puta više masti nego što ima jedna krmenadla. Ujedno, ledena salata sadrži manje vitamina i minerala od većine tamnog lisnatog zeleniša.

ZELENA SALATA SA KRUTONIMA I SIROM

šopska Salata

Krutoni koji se kupuju u prodavnici i razne vrste sira sadrže mnogo soli. Umesto njih, pokušajte u salatu da dodate orašaste plodove, semenke ili još neko sitno iseckano sveče povrće. Sir ima kalcijum, ali takođe sadrži i oko 100 kalorija na 30 grama. Ako zaista ne možete bez njega, odlučite se za fetu ili mrvisu parmezana.

SALATA SA SLATKIM PRELIVIMA

Slatki prelivi se često prave sa dodatkom šećera i ulja. Na primer, 30 grama kandiranih oraha pekana može se upakuje u 4 grama, odnosno jednu kašičicu šećera. Kandirano voće, a obično se u salatu stavi pola šolje, obavezno zamenite svežim voćem,

UVIJENA SALATA

Neke od njih sadrže vaš puno kalorija. To je zato što ih obično uvijamo u tortilje koje se prže u dubokom ulju. Sama ta „posuda“ za salatu može da ima skoro 400 kalorija i 22 grama masti! Ako je napunite velikim porcijama salate sa mlevenom govedinom, sirom, pavlakom... težiće najmanje 800 kalorija!

SALATE SA MAJONEZOM

Tunjevina, nemasna piletina i kuvana jaja mogu da budu dobri izvori proteina, ali ta korist se poništava ako ih utopite u majonezkoji je pun masti, soli i kalorija. Za zdraviju verziju, koristite malu količinu laganog majoneza i malo pavlake bez masti ili običan jogurt. I malo senfa - koji nema masti ili šećera - može da podigne ukus salati.

Umesto svega što smo nabrojali najbolje bi bilo da ovo koristite:

MASLINOVO ULJE I SIRĆE

Maslinovo Ulje
foto: Shutterstock

Napravite sami svoj preliv i smanjićete nezdrave sastojke. Počnite sa maslinovim uljem koje ima nezasićene masti, odlične za srce. Umutite ga sa balzamikovim ili crvenim vinskim sirćetom, sokom od limuna ili limete. Za bolji ukus možete dodati i malo senfa ili meda i začiniti solju i crnim biberom.

DODAJTE PILETINU ILI RIBU NA ŽARU

Salata od povrća sama po sebi neće vas dugo zasititi, potrebni su vam proteini da ne biste brzo bili gladni. Proteini se duže vare, tako da ćete duže biti zadovoljni posle obroka. Dobri izvori proteina su pileće grudi, losos i škampi. Skuvajte ih, obarite ili pecite na roštilju jer prženje zahteva dodatni puter, ulje ili paniranje.

SALATA OD SPANAĆA ILI KELJA

Devojka, Salata, Kuhinja, Vegetarijanac, Vetarijanstvo
foto: Shutterstock

Kada je u pitanju lisnato zeleno povrće, tamnije je bolje. Imaju najviše hranljivih materija, a kelj i spanać imaju 10 puta više vitamina A i C koji jačaju imunitet od ledene, ajsberg salate. Niste ljubitelj ovog povrća? Možete da jedete rukolu ili lekovitu salatu potočarku, oduđeviće vas njihov malo ljutkast ukus.

SALATA PUNA POVRĆA

Dodajte mešavinu povrća u svoju zelenu salatu da biste obogatili ukus. Najbolji su šargarepa, krastavci ili brokoli, a boju i kvalitetne vitamine i minerale će joj dati i paradajz, paprika, cvekla ili crveni luk. Ako su vam ostali od prethodnog obroka obaren prokelj ostatke, slatki krompir ili špargle – ubacite i njih.

KORISTITE SVEŽE VOĆE I ORAŠASTE PLODOVE

deca, Salata, žena
foto: Shutterstock

Voće dodaje slatkoću i antioksidanse salati. Orašasti plodovi vam daju proteine, vlakna i zdrave masti. Ova mešavina hranljivih sastojaka čini vašu salatu zdravijom. Iistraživanja inače pokazuju da redovno jedenje orašastih plodova može da pomogne u odbrani od srčanih bolesti i raka. Pokušajte da uparite bobičasto voće sa bademima, jabuke sa orasima i breskve sa orahom, ukus je perfektan!

SALATA SA CRNIM PASULJEM

Bogat ukus imaće zelena salata, bez dodatnih kalorija, ako je preliti crnim pasuljem ili avokadom. Pasulj je dobar izvor antioksidanata za borbu protiv bolesti, sadrži proteine i vlakna, kao i gvožđe koje povećava energiju. Avokado daje salati kremast ukus, odličan je izvor vlakna. Osim toga, njegove masti pomažu vašem telu da unese i druge hranljive materije, uključujući likopen koji je zdrav za srce.

SAVET PLUS

escajg, salvete, sto, jelo
foto: Shutterstock

Mnogi restorani pune svoje salate sirom, prženim lukom, slaninom ili krutonima, zatim ih prelivaju. Tako čak i jednostavna salata može da ima skoro 1.000 kalorija i 85 grama masti.

Ako volite da jedete u restoranu, proučite dobro jelovnik kako biste napravili pametan izbor. I tražite obavezno da vam donesu prelive za salate sa strane.

Kurir.rs/Lena/B.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track