Došlo je vreme da pokušamo da odgovorimo na drevno pitanje domaćih modnih zaljubljenika i uopšte svih vas koji se svakodnevno bavite odećom, a to je da li se čarape, kao nezamenljivi modni detalj, obuvaju ili oblače.

Da bismo se valjano pozabavili ovom jezičkom i modnom problematikom, treba prvo da vidimo šta su to čarape.

Čarapa se u Rečniku srpskoga jezika Matice srpske definiše deo odeće od pletene vune, pamuka i veštačkih vlakana koji se navlači na noge ispod cipela (ne zaboravimo da neki vole čarapama da se hvale i ispod sandala). Dakle, u ovoj definiciji već imamo slutnju odgovora – čarape su deo odeće (ne obuće) i one se NAVLAČE.

Međutim, da vidimo kako se tretiraju glagoli OBUĆI i OBUTI u rečniku. Definicija glagola obući u Rečniku SANU kaže da je u pitanju radnja navlačenja odeće ili odevnog predmeta na sebe ili drugoga, i pokr. navlačenja na noge obuće, obuti, nazuti. Dakle, glagol OBUĆI se u nekim krajevima koristi i umesto glagola OBUTI, koji je svakako u ovom paru markiran i uže specijalizovan. Gl. OBUTI, s druge strane, definiše se kao navući na noge (obuću, čarape), nazuti, a kao drugo pokrajinsko značenje navodi se obući, navući (pantalone, gaće).

zima-vunene-carape.jpg
Shutterstock 

Dakle, kod glagola OBUTI imamo eksplicitno naveden primer sa čarapama, tako da se sada doima da nema dileme, čarape se najpre OBUVAJU. Međutim, polisemantičnost i jednog i drugog glagola, kao i činjenica da se čarape doživljavaju pre kao deo odeće nego kao vrsta obuće dozvoljavaju nam da upotrebimo i gl. OBUĆI. Ako uzmemo u obzir i druge glagole koji su pomenuti u definicijama, dolazimo do toga da se čarpe mogu OBUTI, OBUĆI, NAZUTI i NAVUĆI.

Sve ovo su objasnili autori portala koji se bavi srpskim jezikom i njenim pravilima "jezikofil", a kako vi kažete, da li obuvate ili oblačite čarape?