Ako želite da probate nešto neobično i veoma ukusno onda je ovaj recept baš za vas!

Promenite stare navike, ubacite nešto novo u vašu zimsku ostavu i iznenadite svoje bližnje.

Sastojci:

1 kg mladih tikvica

200 g luka

6 dl jabukovog sirćeta

5 dl vode

150 g šećera

4 kašike soliu svaku teglu po kašičica gorušice

lovorov list

crni i beli biber (ili samo crni)

paprika suva slatka

čili papričica

tikvice-povrce-zimnica.jpg
Profimedia 


Priprema:

1. Prokuvajte sirće, vodu, šećer i so.

2. Isecite tikvice na trake (kocke ili kolutove), kako vam više odgovara.

3. Isecite luk. Kad voda provri ubacite manju količinu seckanih tikvica i poklopite. Smesa vode i sirćeta tada će "stati", a tikvice su gotove kada ponovno provri.

luk.jpg
Profimedia 

4. Ponovite dok ne upotrebite svu količinu. Ponovite postupak i sa paprikom (seckanom na komadiće).

5. U teglice koje ste dobro oprali, osušili, i stavili 20-ak minuta na 100 stepeni u rernu stavite kašiku gorušice, kašiku bibera u zrnu, 2 lovorova lista, papričice. Preko toga složite tikvice i prelijte smesom vode i sirćeta. Teglice odmah dobro zatvorite.

6. Ukus ukiseljenih tikvica zavisiće od začina koje ste koristili. Po želji, možete dodati bosiljak, ruzmarin.

(magicnobilje.com)