Poplarni sprski kolači su zvanično proglašeni za najbolje sitne kolače na svetu.

Sajt za kulinarske recepte "Food52" sastavio je listu najlepših sitnih kolača koji predstavljaju 46 zemalja sveta.
Srbiju najbolje predstavljaju vanilice, a recept koji je nominovala korisnica sajta Aleksandra (QueenSashy) proglašen je za najbolji recept za sitne kolače na svetu.
Evo recepta koji je ovim divnim kolačićima doneo titulu (za 60 vanilica):

200 grama šećera u prahu, 1 mahuna vanile isečena na komadiće, 300 grama masti, 250 grama grama kristal šećera, 1 jaje, 2 žumanca, sok jednog limuna, 1 kašičica fino rendane limunove korice, 250 grama mlevenih oraha, 600 grama brašna i džem od šipaka ili kajsija.

vanilice-profimedia.jpg
Profimedia 

Priprema:

Nekoliko dana pre pravljenja kolačića, pomešajte šećer u prahu sa isečenom mahunom vanile i zatvorite u kutiju sa poklopcem. Tako ćete dobiti vanilin šećer. U činiji izmiksajte mast sa kristal šećerom dok ne dobijete krem. Umutite jaje, žumanca, limunov sok i limunovu koricu. Dodajte orahe i bračno i mutite dok ne dobijete ujednačeno testo. Pokrijte ga i hladite u frižideru barem tri sata ili tokom noći.
Ugrejte rernu na 160 stepeni Celzijusa, ukoliko ima ventilator, ili 180 ako je reč o običnoj rerni.
Stavite testo na dobro pobrašnjenu radnu površinu i razvaljati na debljinu od oko pola centimetra.
Obložiti dva pleha papirom za pečenje i uz pomoć male modle vaditi vanilice i redati ih razmaknute u plehove.
Peći oko 12 minuta, tako da ostanu bele i pustiti da se ohlade na tepsiji oko pet minuta. Zatim prebaciti na rešetku ili ravnu površinu dok se potpuno ne ohlade.

Kada su potpuno hladni, svaki keksić namazati džemom i poklopiti drugim keksićem. Svaki tako dobijen "sendvič" dobro uvaljati u vanilin šećer. Staviti ih u limenu kutiju i čekati jedan do dva dana pre serviranja.

vanilice.jpg
Printscreen Instagram