Čime nam hrane decu
TROVANJE OSNOVACA: Stafilokoka u špagete dospela iz nosa, grla ili rana?
Ne može svako da se bavi masovnim hranjenjem dece jer nije dovoljno uobičajeno održavanje higijene, kaže epidemiolog Predrag Kon
BEOGRAD - Čime nam hranite decu?
Stafilokokna infekcija je uzrok trovanja više od 100 mališana iz šest beogradskih osnovnih škola, pokazuju prvi rezultati. Stručnjaci ukazuju na to da se stafilokoke mogu naći u nosu, grlu ili gnojnim ranama.
Prema rezultatima, u uzorcima hrane pronađen je toksin koji je izazvao simptome poput povraćanja i dijareje, izjavio je direktor Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja Slobodan Tošović.
Burna reakcija
- Reakcija na toksin je burna i traje oko 12 sati. Na nama je da utvrdimo koji su sve načini i mesta bili izvor zaraze. Na dobrom smo putu, uzeli smo uzorke, nastavljamo da radimo, epidemiološke ekipe su na terenu - napomenuo je Tošović.
Epidemiolog Predrag Kon naglašava da ne može svako da se bavi masovnim hranjenjem dece jer nije dovoljno uobičajeno održavanje higijene.
- Stafilokoke se mogu preneti na više načina, a često ih ima u nosu i grlu, kao i na gnojnim ranama na rukama - objašnjava Kon.
U Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ kažu da se stafilokokno trovanje hranom češće javlja u letnjim mesecima, kao i druge bolesti koje se prenose kontaminiranom hranom, a do kontaminacije dolazi zbog prljavih ruku i pribora, korišćenjem pokvarenih namirnica, držanjem hrane na neodgovarajućoj temperaturi, kao i u slučajevima kad ljudi koji rade s hranom imaju infekciju i gnojne promene na koži.
U ovom institutu su nam rekli i da je u toku 2012. godine registrovana samo jedna epidemija ove intoksikacije kod članova više porodica sa 10 obolelih osoba, od kojih je sedam bilo hospitalizovano. Put prenošenja bila je torta.
U OŠ „Ivan Gundulić“ na Novom Beogradu, gde je trinaestoro dece otrovano hranom iz restorana „Zlatna varoš“, koji je u četvrtak Sanitarna inspekcija zatvorila, roditelji kažu da je ovaj restoran izabran u tenderu jer je u njihovom meniju, pored deserta, u obroke bilo uključeno i voće.
Mališani se oporavljaju
- Sad su sva deca dobro i vratila su se u školu. U četvrtak smo izabrali novog dobavljača, a to je restoran „Šareni mačak“, koji je i ranije učestvovao u tenderima. Ovaj restoran od ponedeljka počinje da snabdeva školu hranom, a u međuvremenu smo deci za ručak u pekari kupovali buhtlu i sok - kaže Ana Cvetković Kalmić, direktorka ove škole.
U klinici u Tiršovoj ulici kažu da su sva deca koja su bila primljena dobro i da je samo jedno dete bilo zadržano na pregledima, ali je u četvrtak otpušteno na kućno lečenje, dok u Gradskom zavodu za javno zdravlje kažu da se rezultati analiza hrane očekuju u ponedeljak, kad će se više znati šta je tačan uzrok stafilokokne infekcije.
Stafilokokna infekcija je uzrok trovanja više od 100 mališana iz šest beogradskih osnovnih škola, pokazuju prvi rezultati. Stručnjaci ukazuju na to da se stafilokoke mogu naći u nosu, grlu ili gnojnim ranama.
Prema rezultatima, u uzorcima hrane pronađen je toksin koji je izazvao simptome poput povraćanja i dijareje, izjavio je direktor Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja Slobodan Tošović.
Burna reakcija
- Reakcija na toksin je burna i traje oko 12 sati. Na nama je da utvrdimo koji su sve načini i mesta bili izvor zaraze. Na dobrom smo putu, uzeli smo uzorke, nastavljamo da radimo, epidemiološke ekipe su na terenu - napomenuo je Tošović.
Epidemiolog Predrag Kon naglašava da ne može svako da se bavi masovnim hranjenjem dece jer nije dovoljno uobičajeno održavanje higijene.
- Stafilokoke se mogu preneti na više načina, a često ih ima u nosu i grlu, kao i na gnojnim ranama na rukama - objašnjava Kon.
U Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ kažu da se stafilokokno trovanje hranom češće javlja u letnjim mesecima, kao i druge bolesti koje se prenose kontaminiranom hranom, a do kontaminacije dolazi zbog prljavih ruku i pribora, korišćenjem pokvarenih namirnica, držanjem hrane na neodgovarajućoj temperaturi, kao i u slučajevima kad ljudi koji rade s hranom imaju infekciju i gnojne promene na koži.
U ovom institutu su nam rekli i da je u toku 2012. godine registrovana samo jedna epidemija ove intoksikacije kod članova više porodica sa 10 obolelih osoba, od kojih je sedam bilo hospitalizovano. Put prenošenja bila je torta.
U OŠ „Ivan Gundulić“ na Novom Beogradu, gde je trinaestoro dece otrovano hranom iz restorana „Zlatna varoš“, koji je u četvrtak Sanitarna inspekcija zatvorila, roditelji kažu da je ovaj restoran izabran u tenderu jer je u njihovom meniju, pored deserta, u obroke bilo uključeno i voće.
Mališani se oporavljaju
- Sad su sva deca dobro i vratila su se u školu. U četvrtak smo izabrali novog dobavljača, a to je restoran „Šareni mačak“, koji je i ranije učestvovao u tenderima. Ovaj restoran od ponedeljka počinje da snabdeva školu hranom, a u međuvremenu smo deci za ručak u pekari kupovali buhtlu i sok - kaže Ana Cvetković Kalmić, direktorka ove škole.
U klinici u Tiršovoj ulici kažu da su sva deca koja su bila primljena dobro i da je samo jedno dete bilo zadržano na pregledima, ali je u četvrtak otpušteno na kućno lečenje, dok u Gradskom zavodu za javno zdravlje kažu da se rezultati analiza hrane očekuju u ponedeljak, kad će se više znati šta je tačan uzrok stafilokokne infekcije.
Neko mora u zatvor
Ministar prosvete Tomislav Jovanović kaže
da neko mora da odgovara.
- Ili ja, ili onaj ko je otrovao decu, to moramo isterati do kraja - poručio je ministar Jovanović i naveo da je nedopustivo što u 21. veku imamo decu otrovanu u školama.
Kontaminacija namirnica
- nepravilno čuvanje i skladištenje hrane
- neredovno pranje ruku i pribora
- kontakt sveže i termički obrađene hrane
- držanje pripremljene hrane na sobnoj temperaturi
- korišćenje trulih namirnica
- pripremanje hrane tokom infekcije nosa ili oka (konjuktivitis)
- pripremanje hrane tokom gnojne promene na koži