Sir i jogurt - borci protiv dijabetesa?
Najnovije istraživanje američkih naučnika sa Univerziteta Harvard pokazalo je da prirodni sastojak mleka i mlečnih prerađevina može znatno da smanji rizik za razvoj dijabetesa tipa 2. Naime, stručnjaci koji su sproveli studiju veruju da transpalmitoleična kiselina može da objasni zašto ljudi koji svakodnevno konzumiraju određene količine mleka i mlečnih proizvoda imaju manji rizik za razvoj bolesti koja je u narodu poznata kao šećer.
Istraživači Škole narodnog zdravlja pregledali su podatke 3.750 ljudi koji su učestvovali u velikom istraživanju o zdravlju srca, a koje se u Americi sprovodi već dvadeset godina. Tako su otkrili da su ljudi koji su na početku istraživanja imali viši nivo transpalmitoleične kiseline u krvi imali i manji rizik za razvoj dijabetesa tokom trajanja istraživanja.
Stručnjaci upozoravaju da, uprkos najnovijem istraživanju, ljudi ne bi trebalo da povećavaju unos mlečnih proizvoda, s obzirom na to da mleko i mlečne prerađevine mogu da sadrže veliki procenat masti i zato doprinose nakupljanju viška kilograma.