Čokoladni kolač sa cveklom

Sastojci:
- 200 g maslaca
- 250 g kuvane i očišćene cvekle
- 200 g tamne čokolade
- 4 kašike vruće kafe
- 135 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 3 kašike gorkog kakaoa
- 5 jaja
- 190 g šećera
- slatka pavlaka za šlag

Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni, a tepsiju namažite maslacem. Skuvanu cveklu usitnite u blenderu. Čokoladu istopite na pari i zatim u nju umešajte vruću kafu. Dodajte maslac i mešajte dok smesa ne postane ravnomerna, pa je sklonite s vatre i stavite sa strane.

U međuvremenu pomešajte brašno, prašak za pecivo i kakao. Odvojite belanca i žumanca u posebne zdele. Kad ih umutite, žumanca dodajte istopljenoj čokoladi, a zatim umešajte i cveklu. Od belanaca napravite sneg uz povremeno dodavanje šećera.

Smesi od čokolade i cvekle prvo dodajte belanca, a zatim brašno. Dobijenu masu sipajte u tepsiju ili kalup i pecite oko 40 minuta.

Preko kolača stavite umućen šlag napravljen od slatke pavlake.