ŽIVEO NA ČASNU REČ: Izbeglica iz Hrvatske čekao dokumenta 17 godina

Vladimir Cico (80) je u Mrsać kraj Kraljeva, posle bega u "Oluji", stigao iz Banatskog mosta u Hrvatskoj. Kaže da je sada ravnopravan građanin i da se oseća ravnim sa svima u selu

KRALJEVO - Vladimir Cico (80) posle 17 godina ponovo je dobio identitet - izbegličku legitimaciju i zdravstvenu knjižicu. On je u Mrsać kraj Kraljeva, posle bega u "Oluji", stigao iz Banatskog mosta u Hrvatskoj, a rodovnica mu je stigla poštom, posle 17 godina.

Cico je pet godina u selu Mrsać kod Kraljeva živeo, kako kaže ,"na časnu reč". Konačno, svoje ime i prezime ima i na papiru. On kaže da je sada ravnopravan građanin i da se oseća ravnim sa svima u selu.

U to kraljevačko selo iz Banatskog mosta u Hrvatskoj došao je samo sa sećanjem na izbegličku kolonu.

"Iz Hrvatske nam je stigla rodovnica, na osnovu nje smo mu obezbedili izbegličku legitimaciju i zdravstvenu knjižicu, ostalo je još samo da mu obezbedimo državljanstvo", kaže Branko Živanović iz Centra za socijalni rad u Kraljevu.

Vladimir je konačno stekao pravo na pomoć Komesarijata za izbeglice, ali još nema nameru da je koristi. Gazi 80. godinu, ali se i dalje trudi da sam zaradi.

Cico kaže da nadniči kod seljana, koji mu daju po neki dinar, što je dovoljno za njega i mačka.

Njegov komšija kaže da takvog čoveka nije upoznao, jer je skroman i srećan koliko god da ima.

Oronulu kućicu bez struje i vode u Mrsaću kod Kraljeva Vladimiru Cicu, na poverenje, ustupila je jedna Kraljevčanka. Svim silama bori se da tu i ostane iako je u međuvremenu zaradio i "status" - građanina Evropske unije. Formalno, ulaskom Hrvatske u EU.

http://www.youtube.com/watch?v=Sz-grI-UB3A