BEOGRAD - U snežnim i zimskim danima na stepenice i ulaz u zgradu na obući i odeći uvek donosimo blato, vodu i sneg. Za čas se formira sloj leda i naše stepenište postaje opasno mesto. Naravno da ne želite da ni vi, a ni vaši gosti rizikuju prelome. Da led na stepenicama nije ni malo bezazlena stvar uverili su se mnogi koji su završili sa bolovima i prelomima. Donosimo savete kako da ga otopite i sprečite formiranje novog sloja.
Važno je da sneg redovno čistite, ali i da imate spremnu “doskočicu” za led- ni manje ni više nego deterdžent za sudove.
Upustvo:
Pomešajte dve litre mlake vode sa jednom kašikom detedženta za sudove i 30 ili više mililitara 70 procentnog alkohola. Sipajte u sprej flašu i poprskajte stepenište, ali možete direktno izliti na same stepenice i ulazna vrata ispred zgrada. Led će brzo nestati, a novi sloj se neće formirati. (Možete koristiti i samo alkohol ili pokušati sa smesom deterdženta i vode, bez alkohola).
So i mačiji pesak
Naravno soli (gorka, krupna morska ili sitna) poprilično su delotvorne. Samo pospite po ledu i ostavite da deluje. Nije baš uredno, ali je delotvorno. So možete pomešati sa mačijim ili običnim peskom da biste sprečili klizanje. Ipak, so bi trebali koristiti u krajnjem slučaju, jer može da ošteti stepenište (posebno ako je drveno). Pokušati možete i sa mlevenom kafom.
Urea
Ovo đubrivo je efektivno u topljenju leda kao i so, ali može da ošeteti biljke, ako dođe u dodir sa njima kada se sneg bude topio.
Soda bikarbona
Jednim delom će delovati kao so, jer sadrži natrijum u određenim količinama. Pospite je po zaleđenom stepeništu, pa preko nje pospite peska. Proveravajte stepenište i ponovite postupak ako bude potrebno.