DRUGA ŠANSA U ŠAPCU: Kuvanje kao životno zanimanje

Polaznici imaju od 19 do 38 godina i svi kažu da je ovo za njih novi početak

ŠABAC - Obuka za pomoćne kuvare organizuje se prvi put u Šapcu, u okviru trećeg ciklusa programa funkcionalnog obrazovanja odraslih "Druga šansa". Većina polaznika škole je sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, a nastavnici kažu da je njihov odnos prema radu veoma dobar.

U okviru trećeg ciklusa programa funkcionalnog obrazovanja odraslih "Druga šansa" u Šapcu, prvi put se organizuje obuka za pomoćne kuvare. Program su omogućili Evropska unija i Ministarstvo prosvete. Posle dobijenog sertifikata o stručnoj obučenosti, polaznici se nadaju da će naći posao koji će im omogućiti bolji život.

Jedna od polaznica je i Danijela Nikolić iz Jelenče kod Šapca. Danijela je posle 4 godine pauze, u okviru projekta "Druga šansa ponovo sela u školsku klupu i stekla diplomu osnovne škole. Sada želi da postane pomoćnik kuvara.

"Shvatila sam da je obrazovanje veoma važno i nadam se da ću posle obuke, lakše doći do posla", kaže Danijela Nikolić.

Polaznici imaju od 19 do 38 godina i svi kažu, da je ova obuka za njih novi početak. "Prvu šansu sam propustila, ali drugu u 36. godini neću", kaže Vera Petrović.

U kuhinji Ekonomsko-trgovinske škole, sve se radi po propisanim standardima, od razdvajanja otpada do pravilnog korišćenja opreme. "Ovde sam naučila kako pravilno da držim nož, kako pravilno da dekorišem i naravno zdravo da se hranim", kaže Radenka Jekić.

Nastavnik Milenko Savić kaže da se prvi put susreće sa obrazovanjem odraslih i ističe da je njihov odnos prema radu iznad njegovih očekivanja.

Od 30 osoba koje su u ovoj školskoj završile Funkcionalno osnovno obrazovanje za odrasle u šabačkoj OŠ "Vuk Kradžić" 24 ih je sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje.

"Osam lica je upisalo obuku za polukvalifikovanog kuvara. Za vreme obuke lica primaju novčanu pomoć od 5.800 dinara i plaćeni su im putni troškovi", kaže Jovanka Momčilović iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

U ovoj kuhinji polaznice će imati 260 časova praktične obuke. Kao budući pomoćnici kuvara, najćešće pripremaju supe, čorbe, potaže i priloge uz glavno jelo.

http://www.youtube.com/watch?v=FDfeawepCKs