DAJTE SEBI ODUŠKA: Gunđanje je zdravo

Bez obzira da li se radi o gužvi u saobraćaju, problemima na poslu ili u odnosu sa partnerom gunđanje nije nužno loša stvar

Bez obzira da li se radi o gužvi u saobraćaju, problemima na poslu ili u odnosu sa partnerom gunđanje nije nužno loša stvar.

Dopustiti sebi da gunđamo oko nečega i naglas iskažemo svoje nezadovoljstvo pomaže da se "izduvamo", izrazimo svoje mišljenje, čak i da se povežemo s drugim ljudima. Jedino je važno da nam to ne postane glavna preokupacija.

Gunđanje kao odušak

Kad se svađamo s nekim, deca nas frustriraju ili smo nečim opterećeni, gunđanje sebi u bradu ili jadanje nekome može sprečiti eskalaciju situacije u kojoj vrlo često uradimo nešto zbog čega ćemo kasnije žaliti.

Mnogo je bolje dati sebi odušak odmah i reći naglas čime nismo zadovoljni, gunđati i jadati se, nego držati u sebi i na kraju izreći ružne reči kojima ćemo zaista uvrediti ili povrediti neko.Gunđanje nam može pomoći da se smirimo, da drugima damo do znanja kad nam nešto ne odgovara i da se osećamo lakše zbog toga što nas muči. Puno je zdravije izreći stvari naglas, nego ih držati unutra da nas 'truju' i čine mrzovoljnim, loše raspoloženim i nezadovoljnim.

Jadanje povezuje

Grupno jadanje i gunđanje, koje je usmereno u istom pravcu i ima isti cilj, povezuje ljude i deluje energizirajuće i iscelujuće. Grupa se usmeri na neku osobu, događaj, uzrok i svi imaju isti stav, svi su protiv, svi gunđaju zajedno. Takvo zajedničko gunđanje i jadanje stvara moment mira i kohezije u grupi. Svi su, ako ništa drugo, povezani u svojoj nesreći.

Takve seanse gunđanja u grupi istomišljenika na kraju mogu rezultirati nekom konstruktivnom idejom i akcijom. Mogu se izroditi neke kreativne ideje kako da se stane na kraj tome što ih muči i tišti ili mogu dobiti međusobnu podršku kako da se lakše nose sa nekim problemima i potencijalno bezizlaznim situacijama.

Gunđanjem izražavamo sebe

Jedno je biti nezadovoljan nečim a drugo je kada to izgovorimo naglas. Kad nezadovoljstvo napokon bude izrečeno, možemo ga sagledati iz drugačije perspektive. Možemo svoje nezadovoljstvo podeliti sa drugima, dati im do znanja da nešto nije u redu, čak i izraziti neki vid političkog protesta.

To može biti prvi korak u preduzimanju neke organizovane inicijative koja vodi ka promenama.

Važno je imati meru

U redu je gunđati s vremena na vreme i biti nezadovoljan, ali ako im je to jedina tema razgovora, vreme je da se zapitate i istražite koji razlozi leže u pozadini. Konstantno gunđanje je vrlo loša i vrlo zarazna navika. Jednom kad gunđanje pređe u stalnu naviku, teško je prestati. Osobe koje stalno gunđaju vrlo su frustrirajuće za okolinu, a da ne govorimo o njihovom nedostatku tolerancije.

Oni su kao mali prinčevi i princeze koji odrastu u kraljeve i kraljice. Misle da su svemoćni i ne mogu da podnesu kad se svet ne prilagođava njihovoj volji. I tako gunđaju zbog apsolutno svega i ne mogu da prihvate realnost. Odriču se svoje odgovornosti i očekuju od svih drugih da reše situaciju. To je teško za njihovu okolinu, ali i njima jako šteti jer žive nezadovoljni.