VEROVALI ILI NE: Klitoris je duži od prosečnog penisa

Istina o klitorisu pala je u zapećak, pa se malo zna da je ovaj ženski deo tela duži od muškog polnog organa.

Istina o klitorisu je uprkos sveopštoj dostupnosti informacija o reproduktivnim organima uvek u zapećku, pa se malo zna da je ovaj ženski deo tela duži od muškog polnog organa.

Umetnica Sofija Valas iz Njujorka je pre nekoliko meseci imala zapažen nastup u ovom gradu, na festivalu The "Wassaic Project". Svojim delom "Clitoracy" otkrila je da je "istinu" o klitorisu, njegovom pravom izgledu, odnosno dimenzijama.

Ona je napravila interaktivnu instalaciju ogromnog pozlaćenog klitorisa. Posetioci festivala imali su prilike da isprobaju ovu repliku.

Umetnica je podsetila da je nauka veoma zakasnila u svojim proučavanjima klitorisa. Pre 16 godina australijski urolog Helen O'Konel je objavila da klitoris u opuštenom stanju dostiže dužinu i do devet centimetara, što je duže od penisa u istom položaju.

Ova naučnica je dodala i da klitoris, čiji se veći deo nalazi ispod površine, podseća na pravi unutrašnji organ. A zasluge treba da pripadnu Robert Kingu koji je još u 19. veku u knjizi " Psychology Today" klitoris predstavio u pravom svetlu.

Sofija Valas kritikovala je i pornografiju koja takođe klitorisu ne posvećuje dovoljno pažnje.

http://www.youtube.com/watch?v=u54YSnkog5U