Za vreme praznika veći broj pacijenata

Thinkstock
Kardiolog dr Miljko Ristić ističe za Dr Kurir da je važno da tokom zabava ne preterujemo s upotrebom hrane i pića

Poznato je da je vreme praznika period kada se gotovo u svim kućama i restoranima konzumira kalorična i obilna hrana, kao i dosta alkoholnog i gaziranog pića, što se loše odražava na zdravlje ljudi.

U Kliničkom centru Srbije potvrdili su da je postalo pravilo da se broj pacijenata povećava za vreme i nakon državnih praznika, naročito za vreme dočeka Nove godine.

- Poznata je činjenica da prekomerno konzumiranje masne hrane i pića može dovesti do poremećaja funkcije probavnih organa, pa čak i smrtnog ishoda - kaže dr Miljko Ristić, direktor Kliničkog centra Srbije.

Lekari preporučuju da se u vreme praznika hrana konzumira u manjim količinama više puta dnevno, uz obaveznu šetnju tokom dana, a srčanim bolesnicima se posebno savetuje da povedu računa o količini uzete tečnosti, jer njihovo srce nije sposobno da bez pomoći lekova reguliše promet vode u organizmu.

- Lako se pamti jedna od preporuka - koliko godina, toliko minuta šetnje (dnevno). Za opuštanje organizma poželjni su obroci od voća, salate prelivene maslinovim uljem, a sve to uz muziku koju volite - naglasio je dr Ristić.