ZAGREB: Istoričar Mile Dakić nije kriv za ubistvo hrvatskih policajaca!

Koalicija udruženja izbeglica navela je da je u slučaju Dakića postupak obustavljen pošto je primenjen Zakon o opštem oprostu kojim je izvršena prekvalifikacija krivičnog dela u oružanu pobunu

BEOGRAD - Koalicija Udruženja izbeglica pozdravila je danas odluku Županijskog suda u Karlovcu kojom je Mile Dakić (83) oslobođen optužbe da je 1991. godine podstrekavao na ubistvo tri hrvatska policajca i ranjavanje još jednog policijskog službenika.

Dakiću je bio optužen da je avgusta 1991. godine u Krnjaku podstrekavao na ubistvo tri hrvatska policajca i teško ranjavanje jednog pripadnika Policijske uprave Karlovac.

Koalicija udruženja izbeglica navela je da je u slučaju Dakića postupak obustavljen pošto je primenjen Zakon o opštem oprostu kojim je izvršena prekvalifikacija krivičnog dela u oružanu pobunu.

Granična policija BiH uhapsila je Dakića maja 2011. godine na graničnom prelazu Rača, prilikom ulaska iz Republike Srpske u Srbiju.

Koalicija udruženja izbeglica je saopštila da je smatrala da bi to bilo političko suđenje jer je Dakić "decenijama obavljao javne funkcije na Kordunu i autor je pesama i knjiga sa tematikom istorije srpskog naroda u Hrvatskoj".