STRAŠNO: Rak se brzo širi zbog lošeg sna!

Isprekidano spavanje može znatno pojačati agresivnost tumora i njegovo širenje u telu, tvrde naučnici sa Univerziteta u Čikagu

ČIKAGO - Nezdrave navike krive za opaku bolest.
Zbog nedostatka dobrog i kvalitetnog sna ćelije raka postaju agresivnije i razmnožavaju se mnogo brže, tvrde naučnici sa Univerziteta u Čikagu. Oni objašnjavaju da san koji se često prekida drastično ubrzava širenje kancera, i to samo za četiri nedelje.

Zastrašujuće

Loš san je jedan od razloga oštećenja imunološkog sistema, što smanjuje sposobnost organizma da se izbori sa tumorima u njihovoj ranoj fazi, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Kenser riserč. Naučnici su eksperimentisali na miševima, koje su genetski izmenili tako što su im ubrizgali ćelije tumora. Dok su miševi spavali, jednu grupu njih naučnici su budili na svakih nekoliko sati, pa im tek posle nekoliko minuta dozvoljavali da nastave da spavaju, a drugu nisu budili uopšte.

Posle samo četiri nedelje, istraživači su otkrili da se tumor kod miševa kojima je san prekidan toliko raširio da je postao dvaput veći nego kod miševa koje nisu budili.

To je prvo istraživanje koje je, na životinjskom modelu, pokazalo direktnu vezu koju loš san ima na razvoj tumora i njegovu agresivnost. Naučnici veruju da im to otkriće može pomoći da shvate biološke mehanizme i da poboljšaju terapiju.

- Razlog tome nije tumor, već imunološki sistem. Isprekidan san menja način na koji se imuni-sistem bori protiv raka i zbog toga kancer ima mogućnost da postane agresivniji i da se brže širi - kaže prof. dr Dejvid Gozal, član tima istraživača.

Receptor 4

On dodaje da njihovo istraživanje pokazuje i da je moguće naći lek koji će pomoći u ovim slučajevima.

- Receptor 4, biološki kurir, poboljšava aktivaciju urođenog imunološkog sistema. On je izgleda klin koji ubrzava širenje kancera zbog isprekidanog sna. Kod miševa koji nisu imali receptor 4, a spavali su isprekidano, nije došlo do širenja tumora. To nam daje velike biološke mogućnosti za smanjenje uticaja isprekidanog sna na kancer. Ipak, osnovno otkriće je da ljudi moraju mnogo više računa da povedu o tome kako i koliko spavaju - tvrdi Gozal.

Naučnici kažu da je za prevenciju raka neophodno bar šest sati kvalitetnog sna.

Agresivne... Ćelije raka lako napadaju imunološki sistem ljudi

prof. dr Dejvid Gozal

Lepa vest
MELATONIN USPORAVA KANCER

Melatonin, hormon koji reguliše cikluse spavanja, ima potencijal da uspori rast određenih vrsta tumora dojke, pokazalo je istraživanje naučnika.

- Prvi rezultati ispitivanja lekova na bazi melatonina dosad nisu nigde viđeni, ali ovo otkriće nam daje mogućnost da istražimo njegov uticaj na druge vrste kancera.