(AUDIO) EKSKLUZIVNO SVEDOČENJE VOZAČA: U torbama sam iznosio milione za Peconija!

Kurir štampano

Po nalogu Predraga Rankovića, novac od švercovanih cigareta skrivan je ispod kreveta i u rezervni točak kamiona, a potom predavan njegovim ljudima u Segedinu, koji su ga nosili u banku, objašnjava D. M.

BEOGRAD - Raskrinkano uigrano krijumčarenje!

EKSKLUZIVNO AUDIO SNIMAK 1 RAZGOVORA SA SVEDOKOM O ŠVERCU CIGARETA I PREBACIVANJU NOVCA U KRMAČAMA U MAĐARSKU:

http://www.youtube.com/watch?v=ZBeV_bhRdmA

EKSKLUZIVNO AUDIO SNIMAK 2 RAZGOVORA SA SVEDOKOM O ŠVERCU CIGARETA IZ MAKEDONIJE U SRBIJU:

Veliki deo od oko 100 miliona evra koje je Predrag Ranković Peconi zaradio na švercu cigareta iz Makedonije u Srbiju u periodu od 1998. do 2003. iznošeni su iz zemlje u Mađarsku u torbama poznatim kao „krmače“. Ovo za Kurir tvrdi D. M. (puno ime i prezime poznato redakciji), vozač kamiona koji je bio deo lanca šverca cigareta na kojem je poznati tajkun, danas vlasnik fabrike cigareta, televizije i više firmi, zaradio oko 100 miliona evra. Naš sagovornik, koji strepi za svoju bezbednost, u ekskluzivnoj ispovesti priznaje da je nekoliko puta i sam učestvovao u krijumčarenju Peconijevog novca iz Srbije u Mađarsku.Polazak iz Zemuna- Pare su iznošene 1999. jer zbog bombardovanja i ratnog stanja nije bilo sigurno držati toliki novac u bankama u Srbiji. Tokom te godine u nekoliko navrata sam i ja iznosio pare u Mađarsku. Pred put bi mi njegovi ljudi na dogovoreno mesto na Novom Beogradu ili Zemunu doneli novac, po tri velike torbe - „krmače“ pune para, ukupno oko pet miliona maraka. Novac sam krio ispod kreveta u kamionu ili u rezervnom točku, a vozio sam ga na parking u Segedinu. Tu sam ga predavao tajkunovim ljudima, koji su ga nosili u tamošnju banku - priča naš sagovornik i dodaje da je Peconi zarađivao toliko para od šverca cigareta da više nije mogao da ih „pravda“ u Srbiji, već je morao da ih iznosi iz zemlje.

On kaže da je iznošenje para bilo dobro isplanirano.Vešto skrivanje- Na granicu smo dolazili s praznim kamionima i srpskim i mađarskim policajcima i carinicima govorili da idemo u Segedin na utovar čokolada koje treba da vozimo za Beograd. Kad smo se vraćali, i na jednoj i na drugoj granici smo govorili da smo prazni jer je utovar otkazan. Novac smo vešto skrivali, tako da ga policija nikad nije otkrila - priča naš sagovornik, koji je, kako i sam kaže, prevaren.Kako je Kurir juče objavio, cigarete su iz fabrike „Makedonija tobako“ švercovane preko graničnih prelaza Tabanovci u Makedoniji i Preševo u Srbiji. Posle prelaska granice, u međuzoni, na kamionima menjane su tablice. S lažnim papirima, koji su prikazivali da voze pirinač, pomoću veze na srpskoj granici, ulazili su u Srbiju. Odatle su cigarete dostavljane kupcima po Srbiji ili, prebacivane u magacin u Zemunu.Sve lažnoZa pet godina na ovaj način granicu je ilegalno prešlo između 100 i 200 kamiona, na čemu je Peconi zaradio oko 100 miliona evra. Prema rečima našeg sagovornika, firma „Došen“, koja je kupovala cigarete u Makedoniji, ali i firme koje su se u lažnim papirima vodile kao prodavci i kupci pirinča, bile su izmišljene. Ni firme na koje su se vodili kamioni korišćeni za šverc cigareta nisu postojale, a lažni su bili i pečati carinarnica i dozvole.Do zaključenja broja tužilaštvo nam nije odgovorilo na pitanje da li će pokrenuti istragu. Za odgovor smo ostali uskraćeni i u PR službi Predraga Rankovića Peconija.
Ilustracija Danijela Blagojević 
Ilustracija Danijela Blagojević

Nemanja Pančić 
Materijalni dokazi… Lažni pečati i dozvole

Bosanske tablice

PARE IZNOŠENE U RAZLIČITIM KAMIONIMA

Da ne bi izazvali sumnju policije na srpskoj i mađarskoj granici, kamioni u kojima su iznošene pare od šverca cigareta svaki put su bili različiti.- Iznošenje para nikad se nije radilo istim kamionima. Oni su svaki put menjani da ne bi izazivali sumnju jer su se uvek vraćali prazni. Na kamionima smo imali bosanske lažne registarske tablice, a dokumenti vozača bili su originalni.

Peconijeva imperijaPredrag Marković Peconi vlasnik je kompanije „Invej“ iz Zemuna, u okviru koje posluje ukupno deset različitih kompanija:- Konditorska industrija „Medela“ iz Vrbasa- Fabrika ulja i biljnih masti „Vital“ iz Vrbasa- Fabrika šporeta i peći na čvrsto gorivo „Milan Blagojević“ iz Smedereva- Industrija pića „Rubin“ iz Kruševca- Fabrika deterdženata „Albus“ iz Novog Sada- Mlinska industrija „Ratar“ iz Pančeva- „Luka Dunav“ iz Pančeva- „Pekarska industrija“ iz Pančeva- Fabrika ulja i biljnih masti „Sunce“ iz Sombora- Fabrika duvana „Monus“ iz Zemuna