OVK pomagala Peconiju da švercuje cigarete!

Kurir štampano
Ko će kome: Vozač kamiona D. M., koji je za Predraga Rankovića krijumčario duvan, tvrdi da su ga pripadnici OVK prebacili s Kosova u Srbiju i tako ga spasli zatvora

BEOGRAD - Cilj opravdava sredstva.
Predragu Rankoviću Peconiju u spasavanju ljudi otkrivenih u švercu cigaretama pomagali su pripadnici OVK (Oslobodilačka vojska Kosova), tvrdi za Kurir vozač D. M., koji je učestvovao u krijumčarenju duvana iz Makedonije u Srbiju od 1998. do 2003. godine. On u nastavku ispovesti o švercu cigareta kojim je, kako tvrdi, za pet godina Peconi zaradio oko 100 miliona evra, kaže da je Peconi pokušao da švercuje cigarete „marlboro“ iz Grčke, ali je na grčko-makedonskoj granici posao pošao po zlu, pa je šverc otkriven.

Problem u Grčkoj

- U vreme bombardovanja 1999. iz Grčke smo vozili cigarete i na makedonskoj granici smo imali incident. To je bio pokušaj šverca cigareta „marlboro“ iz Grčke u Srbiju. Cigarete su sa Kipra stizale u Grčku, u Solun. U Solunu su kupljene i mi smo ih utovarili i kamionom vozili za Makedoniju. Na grčko-makedonskoj granici imali smo problem jer je makedonskim graničarima bila sumnjiva maska od čaja koju smo imali u kamionu da bismo sakrili cigarete. Ostavio sam kamion s cigaretama na grčko-makedonskoj granici, na makedonskoj strani, i pobegao u Đevđeliju - priča D. M. i dodaje da se krio u gradu dok mu preko veza nisu poslali čoveka da ga doveze na Kosovo.

Noć u kanalu

- S Kosova su me u Srbiju prebacili pripadnici OVK. Video sam oznake OVK na vojnim uniformama. Svi su govorili albanski, osim jednog, koji mi je na srpskom rekao da ništa ne brinem i da će mi oni pomoći da se bezbedno prebacim u Srbiju. Dok smo ilegalno prelazili granicu sa Srbijom kod Bujanovca, naišli smo na neku patrolu, koja je zapucala na nas, ali sam uspeo da pobegnem. Albance su pohapsili. Celu noć sam proveo u kanalu, a onda su me nekim poljoprivrednim vozilom u senu prebacili u Srbiju - kaže D. M.

Kako je Kurir prethodnih dana pisao, D. M. tvrdi da su cigarete od 1998. do 2003. iz fabrike „Makedonija tabak“ iz Makedonije švercovane preko graničnih prelaza Tabanovci u Makedoniji i Preševo u Srbiji. Za pet godina na ovaj način je granicu ilegalno prešlo između 100 i 200 kamiona, koji su vozili do 12 tona cigareta. Po kamionu „marlbora“, tvrdi D. M., Peconi je zarađivao oko pola miliona evra. Iz Rankovićeve PR službe do zaključenja ovog broja nisu odgovorili na pitanja u vezi s ovim slučajem.

Kurir štampano 

Još jedan dokaz
VOZAČI UPISIVALI IMENA KUPACA

U švercu cigareta iz Makedonije u Srbiju, kao tvrdi vozač D. M., učestvovalo je mnogo ljudi. Jedni su vozili kamione, drugi nabavljali blanko saobraćajne dozvole iz Bosne, koje su potom vozači sami popunjavali i overavali lažnim pečatima. Imali su i lažne CMR obrasce da iz Makedonije uvoze pirinač, a saobraćajne dozvole su glasile na nepostojeće firme. Kurir je došao u posed dela ove lažne dokumentacije, među kojom se nalazi i sveska u koju su vozači upisivali koliko su kome cigareta isporučili.
- U svesku su upisivana imena kupaca i koliko je kome od njih isporučeno cigareta - kaže D. M. za Kurir.