Hemija u mozgu određuje idealnog partnera?

Izreka da između nekih parova postoji hemija pokazala se kao tačna, tvrdi antropološkinja Helen Fišer

Kako da znate da li će vam veza biti srećna ili ćete propasti za nedelju dana? Ako je verovati antropološkinji Helen Fišer, trebalo bi napraviti hemijsku analizu i sve će vam biti jasno.

Njena teorija je da ljubavne veze počivaju na finom odnosu dominantnih hemijskih veza u mozgu, tj. na tome koji je hormon dominantan u vašem mozgu: dopamin, estrogen, serotonin ili testosteron.

Na temelju te ideje Fišerova je razradila četiri tipa ličnosti - istraživač, graditelj, šef i pregovarač koji imaju osobine pod uticajem dominantnog hormona.

Tako je pregovarač pod uticajem estrogena, dominantnog ženskog hormona koji ipak imaju i muškarci od kojih mnogi spadaju u ovaj tip ličnosti. To su kreativne, intuitivne i strpljive osobe, ljubaznog ponašanja koje znaju da izraze svoja osećanja - jednom rečju, prave diplomate u odnosima sa suprotnim polom. Kako osvojiti pregovarača? Podstaknite mu maštu ...

Šef je pod uticajem testosterona, što daje realan pristup svemu u životu, odlučnost, iskrenost i brzo donošenje odluka. Ambicija je snažno izražena u područjima koja su takvoj osobi zanimljiva, a njih nema mnogo. Zanimaju ih isključivo osobe jednakih ili barem vrlo sličnih sklonosti. Samopouzdan pristup nju/njega osvaja bez problema.

Graditelj je pod uticajem serotonina, koji daje društvenost, ljubaznost i veštinu izgradnje odnosa. Uz to su tradicionalni i poštuju društvene norme. Moral je snažno izražen, zavisnici su od pravila i pravi su zaštitnici svih osoba koje vole. Osvojiti graditelja nije teško - budite organizovani, uredni i mirni, poštujte planove i to je to.

Istraživači su pod uticajem dopamina, znatiželjni i avanturističkog duha, stalno u potrazi za novim iskustvima. Njihova neumorna energija i kreativnost ne mogu tek tako da se zauzdaju jer ne vole rutinu, a obožavaju nezavisnost. Da biste osvojili istraživača, morate biti zanimljvi, spremni na sve i fleksibilni.