BEOGRAD NA VODI: Kula i šoping-mol umesto sadašnjeg rugla grada!

Kurir štampano
Oba ova impozantna objekta biće izgrađena na desnoj obali reke Save, nedaleko od beogradskog mosta Gazela. Projekat važi za najvredniju građevinsku investiciju u celoj Evropi, a planirano je da se prostire na površini od 140 hektara

BEOGRAD - Novo lice Beograda.
Do kraja marta trebalo bi da bude osnovana firma za sprovođenje projekta „Beograd na vodi“ (BNV), zatim bi Vlada Srbije trebalo da usvoji Plan područja posebne namene za oko 140 hektara na kojima će se prostirati kompleks.

To su sledeći koraci u ostvarenju BNV, kažu Aleksandar Karlovčan, koordinator projekta, i Srđan Rupar, šef projekta. Neke od najpoznatijih svetskih kuća, kao što su RTKL, SOM, KPF I BENOY, dostavile su deset projekata za kulu, a u uži izbor ušlo je pet.
Karlovčan tvrdi da su svi projekti impozantni i da je kompleks najveća investicija u građevinarstvu u EU.

Nove građevine

- Kula će biti visoka najmanje 210 metara. Imaće hotel, poslovni prostor i vidikovce sa ekskluzivnim restoranima, a konačno rešenje biće izabrano zajedno s partnerima iz UAE.

Kulu će s levom obalom, gde će biti izgrađena kapija, povezivati pešački most. Ogromne zelene površine i voda davaće, kako kaže Srđan Rupar, ekskluzivnost celom prostoru.
- Šoping-mol će biti najveći u jugoistočnoj Evropi s površinom od 200.000 kvadrata. Prostiraće se od kule prema Gazeli i izlaziće na obalu. Raščišćavanje terena počeće u septembru - navodi Rupar.

Glavni grad će dobiti nove građevine, ali neće biti zaboravljene ni one koje su već poznate i zaštićene. Biće obnovljene građevine površine 35.000 kvadrata: hotel „Bristol“, Beogradska zadruga, Stara ložionica, zgrada glavne železničke stanice i Fabrika hartije Milana Vape.

Muzej saobraćaja

Od kule do železničke stanice biće šetalište, kao i do Stare ložionice, gde bi trebalo da bude Muzej saobraćaja. Kroz kompleks će prolaziti bulevar koji će počinjati kod Sajma, a završavati se u Karađorđevoj ulici.

Kurir štampano 

Zorana Jevtić 

Zorana Jevtić 

Novi bulevar
ŠOPING-MOL

Prostor za šoping-mol oivičen je desnom obalom Save, ulicom koja će od kule ići do Savske ulice i Gazelom. Četvrta strana će biti novi bulevar koji će deliti prostor između obale i Savske ulice. Na ovoj lokaciji je sada šetalište, parkinzi za autobuse i kamione, baza za proizvodnju betona. Tu su i stari magacini, fudbalski teren, ali i stari vagoni.

Malo prostora
KULA

Planirano je da kula dobrim delom „uđe“ u reku, pa joj neće biti potrebno previše prostora na obali. Na lokaciji na kojoj bi trebalo da bude sagrađena sada se nalaze brodove, a jedan od njih je „Jastrebac“. Ima i splavova, ali i olupina. Na obali je ulica, a dalje u dubini su stara stovarišta pretvorena u privatne kuće, ali i kafane.

Sigurnost
GARANTI ALABAR I VLADA SRBIJE

Na pitanje da li nešto može da ugrozi ovaj projekat, Karlovčan odgovara da su garanti projekta Muhamed Alabar, vlasnik kompanija „Emar propertiz“ i „Igl hils“, koja će sprovesti BNV, i Vlada Srbije.
- Alabar je početkom marta primio delegaciju i pred velikom publikom je obećao ovaj projekat.

ČINJENICE
Struktura

- stanovi će činiti 55 odsto BNV, komercijalni prostor 15-20 odsto, šoping-molovi 15, hoteli deset, a nekoliko procenata činiće kulturni sadržaji

- BNV je osnova za šest važnih infrastrukturnih projekata u glavnom gradu: Prokop (I faza), železničke stanice Zemun, Novi Beograd i Batajnica, obilaznicu (most kod Vinče) i železničku ranžirnu stanicu Makiš

- biće obnovljene zaštićene građevine: hotel „Bristol“, Beogradska zadruga zgrada glavne železničke stanice...