Foto: Reuters

Avionu sa 239 ljudi i dalje nema ni traga

NOVA TEORIJA: Nestali boing 777 drže talibani!

Istražitelji tvrde da je letelica možda prebačena u Avganistan, a da poslednje reči iz kokpita: „U redu, laku noć“ nije uputio kapetan

Planeta
> 00:00h
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
Islamski ekstremisti... Veruje se da je avion u nekoj od njihovih baza FOTO: Ap
Ahmed Šah FOTO:

KUALA LUMPUR - Neizvesno. Nepoznati otmičari preuzeli su malezijski „boing 777“ sa 239 putnika i članova posade i predali ga talibanima - nova je teorija istraživača koji već duže od 10 dana ne mogu da odgonetnu šta se dogodilo sa avionom koji je 8. marta poleteo iz Kuala Lumpura u Maleziji ka Pekingu, a zatim nestao bez traga. Naime, najnoviji podaci ukazuju da je letelica možda spuštena u neku bazu na teritorijama koje se nalaze pod talibanskom kontrolom na severu Pakistana u Avganistanu, zbog čega je nastavljena istraga o prošlosti pilota Zaharija Ahmeda Šaha (53) i kopilota Farika Abdula Hamida (27). Moguća dva smera Istražitelji su na osnovu satelitskih snimaka utvrdili da je avion mogao da ode u dva smera - ili prema Pakistanu i Avganistanu, ili ka Australiji. Pored toga, malezijski mediji pišu da je nestala letelica u jednom trenutku proračunato spuštena na svega 1.524 metra visine kako bi se time izbegli radari zemalja iznad kojih je letela. U pitanju je manevar karakterističan za borbene avione, što daje verodostojnost ranijim tvrdnjama nekolicine svedoka da su u jednom trenutku oko granice Vijetnama videli jaku svetlost ka pučini, ali i čuli zaglušujuću buku. Imao simulator letenja Inače, ispostavilo se da poslednje reči iz kokpita upućene kontrolnom tornju: „U redu, laku noć“ nije izrekao pilot, kako se ranije verovalo, već kopilot Hamid, što je opet bacilo sumnju na to da je možda on umešan u otmicu letelice. Isto tako, istražitelji su tokom pretresa doma kapetana Šaha naišli na simulator za letenje domaće izrade, za koji se nagađa da je mogao da bude korišćen u pripremi za otmicu „boinga 777“. Prema još jednoj novoj teoriji, avion je otet pomoću mobilnog telefona ili USB priključka. Stručnjaci za antiterorizam veruju da su brzina, visina i smer letelice mogli da se menjaju radio-signalom poslatim putem daljinskog uređaja.

Dokazi protiv pilota DAN PRED LET SKLONIO PORODICU S obzirom na to da je za otmicu „boinga 777“ bilo potrebno tehničko poznavanje letelice istražitelji su posumnjali da je u nju umešan pilot Zaharije Ahmed Šah. Pored toga, otkriveno je da je on samo dan pre poletanja naredio ženi i deci da napuste porodičnu kuću, a takođe se došlo do podatka da je bio fanatični pristalica vođe malezijske opozicije Anvara Ibrahima, koji je osuđen neposredno pre kobnog leta. Nije poznato da li je pilot postupio u naletu neuračunljivosti ili je otmica bila pažljivo planiran poduhvat.