PRVA POSETA: Obama u Brisel sa više od 900 ljudi, 30 automobila i tri aviona!

Obamina poseta dolazi u trenutku kada sistem međunarodne bezbednosti i diplomatskog angažmana nalazi pred izazovom na koji EU i SAD moraju zajednički da odgovore

BRISEL - Američki predsednik Barak Obama doputovaće sutra u Brisel, gde će se razgovarati sa najvišim funkcionerima Evropske unije i NATO.

Obama će, posle polaganja venca poginulima u Prvom svetskom ratu, imati radni ručak sa predsednikom Evropske komisije Žose Manuel Barozom i Evropskog saveta Hermanom Van Rompejem.

“Imamo sjajnu priliku da napravimo inventar naših odnosa i trasiramo put u budućnost”, poručio je Barozo u saopštenju za javnost i dodao da EU i SAD dele “nezamnenljivo strateško partnerstvo”.

Van Rompej je u saopštenju istakao da Obamina poseta dolazi u trenutku kada sistem međunarodne bezbednosti i diplomatskog angažmana nalazi pred izazovom na koji EU i SAD moraju zajednički da odgovore.

Očekuje se da će veći deo razgovora biti posvećen pripajanju Krima Rusiji i jačanju trgovinske saradnje EU i SAD.

Obama će sutra imati i odvojen susret sa Andersom Fog Rasmusenom, generalnim sekretarom NATO.

Širi centar Brisela će tokom posete američkog predsednika biti zatvoren za automobile, a u Obaminoj pratnji će biti više od 900 ljudi sa 30 blindiranih automobila, tri aviona, plus 350 belgijskih policajaca i vojnika na motorima.

Belgijske vlasti su za ovu priliku otvorile vazdušni prostor za američke vojne helikoptere, koji će iz vazduha obezbeđivati Obamu.