Kadaif
Sastojci za rezance
♦ 9 žumanaca
♦ 1 jaje
♦ brašna po potrebi
Sastojci za fil
♦ 500 g badema
♦ 250 g maslaca
♦ 250 g šećera u prahu
Sastojci za preliv
♦ 1 kg šećera
♦ malo vode
♦ šipka vanile
♦ 1 limun
Priprema
Od žumanaca, jajeta i brašna zamesite testo kao i za svake rezance. Oblikujte loptu, ostavite je da malo odstoji, pa je razvaljajte što tanje možete. Ostavite tako razvučeno testo da se malo prosuši, pa ga urolajte i secite rezance što tanje možete. Raširite ih na čist stolnjak da se prosuše. Maslacem podmažite pleh, pa ređajte red kadaifa, red oljuštenog mlevenog badema, red listića maslaca, red šećera u prahu. Poslednji red je kadaif. Stavite da se peče na 180-200 stepeni, a za to vreme napravite preliv od šećera prelivenog s malo vode (tek da ogrezne) i šipkom vanile. Na umerenoj vatri špinujte dok ne postane gusto poput meda. U gotov preliv stavite limun isečen na kolutove, kuvajte još malo i sklonite s vatre. Polupečen kadaif polako prelijte prelivom i vratite u rernu da se još peče. Gotov kadaif ostavite da se sasvim ohladi u prelivu jer - što je duže u prelivu, sve je ukusniji.
Pavle Sretković, šef kuhinje restorana Redakcija, Vlajkovićeva 8, 011/321-48-45