Stručnjaci savetuju da meso treba postepeno uvoditi u ishranu odojčeta, i to već krajem šestog meseca života.
To je period kad se količina mleka obezbeđena dojenjem ili formulom smanjuje uvođenjem nemlečne hrane.
Važni hranljivi sastojci koje tad treba nadoknaditi jesu proteini, gvožđe, ali i vitamin B, a upravo je meso njihov odličan izvor.
Prim. dr Jasminka Komnenović kaže da se gvožđe iz mesa bolje absorbuje nego iz biljaka, a da će se mali rizik od alergijskih reakcija smanjiti ukoliko se u početku detetu daje ćureće meso umesto pilećeg i jagnjeće umesto junećeg.
- Zahvaljujući visokom hranljivom sastavu, meso je vitalni deo kvalitetne ishrane. Nijedna grupa namirnica nije tako dobar izvor bioloških proteina koji su neophodni za rast, obnovu i izgradnju organizma. Ono je i naročito važan izvor vitamina B12, kojeg nema u biljnoj hrani, a potreban je za izgradnju crvenih krvnih ćelija i normalno funkcionisanje nervnog sistema. Zbog lakšeg gutanja, meso detetu uvek treba davati zajedno s povrćem, i to najpre pasirano, potom gnječeno, pa seckano - objasnila je dr Komnenović i dodala da su male razlike u hranljivoj vrednosti različitih vrsta mesa. Ipak, junetina i jagnjetina imaju više gvožđa i vitamina B12, dok je svinjsko meso bogatije vitaminom B1.
- Posle mesa, u ishranu odojčeta uvodi se žumance, i to nakon šestog meseca. Preporučuje se tvrdo kuvano, kombinovano s povrćem ili žitaricama, do tri puta nedeljno. Belance se uvodi posle prvog rođendana, da bi se izbegle alergijske reakcije - istakla je dr Komnenović.
Vrednosti različitih vrsta mesa
- junetina - ubraja se u koncentrovanu hranu jer sadrži veliki broj neophodnih hranljivih sastojaka
- teletina - bogatija je holesterolom od junetine, ali ima i dva do tri puta više kalcijuma od junetine i svinjetine
- jagnjetina - fine je teksture i „punog“ ukusa, a sadrži mnoge važne vitamine i minerale
- kozje meso - slično je jagnjećem mesu
- svinjetina - smatra se koncentrovanom hranom, što znači da je bogata hranljivim sastojcima u odnosu na kalorijsku vrednost. Obezbeđuje značajnu količinu proteina, a da bi se redukovala njena mast, svinjetinu treba spremati sa začinskim biljem (umesto u nekom sosu)
- pileće meso - odličan izvor kompletnih proteina, kalcijuma, fosfora, gvožđa, vitamina B grupe. Manje je kalorično od junetine i lakše je za varenje
- ćuretina - manje je kalorična od piletine i sadrži manje masti