BEZ POSLEDNJEG GOVORA ISPRAĆENA KNJIŽEVNICA: Sahranjena Svetlana Velmar Janković

Nemanja Pančić
Na večni počinak umetnicu, pored Aleksandra i Katarine Karađorđević, ispratili predstavnici vlasti, akademici i prijatelji

Nije želela da joj nad rakom održe govor.
Književnica Svetlana Velmar-Janković sahranjena je juče u porodičnoj grobnici na Novom groblju. Od najpoznatije srpske spisateljice i akademika s dubokim žaljenjem oprostili su se članovi njene porodice, kao i prijatelji i kolege. Na poslednji počinak ispratio ju je i prinčevski par, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i njegova supruga Katarina. Dugoj povorci priključili su se i ministar kulture Ivan Tasovac, državni sekretar kulture Dejan Ristić, bivši političar Miroljub Labus, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Nikola Hajdin i mnoge druge kolege umetnici i akademici.

Svi oni koji su došli da se oproste od čuvene autorke, koja je ostavila veliki trag u srpskoj književnosti, oplakali su je jer će svima mnogo nedostajati. Svetlanu Velmar-Janković pamtiće svi po njenim delima, koja su postavila visoke standarde u književnosti i koja su oživela srpsku istoriju. Ona je u književnost ušla s romanom „Ožiljak“, koji je nastajao pedesetih godina 20. veka, a pripadala je generaciji koja se u vreme previranja različitih pravaca zalagala za osvajanje veće slobode u umetnosti. Brojne zaslužene nagrade koje je dobila ostaće svedočanstva njene veličine.

Na njenoj sahrani nije održan govor jer je ona tako želela. Svetlana Velmar-Janković preminula je 9. aprila u 81. godini.


Nemanja Pančić 
Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević

Nemanja Pančić 
Katarina Karađorđević

Nemanja Pančić 
Miroljub Labus sa suprugom

Nemanja Pančić 
Dušan Ivković i Ivan Tasovac

Nemanja Pančić 
Srđan Šaper i Tihomir Stanić

Nemanja Pančić 
Rada Đuričin

Nemanja Pančić 
Predrag Marković