Vladimir Putin potpisao ukaz o rehabilitaciji krimskih Tatara

Reuters
Predsednik Rusije rehabilitovao je i Jermene, Nemce, Grke i sve one koji su trpeli pod staljinističkom represijom

MOSKVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je potpisao dekret o rehabilitaciji krimskih Tatara kao naroda koji je trpeo represiju u vreme staljinizma. "Želim da vas obavestim da sam potpisao dekret o rehabilitaciji krimskih Tatara, Jermena, Nemaca, Grka i svih onih koji su trpeli pod staljinističkom represijom", rekao je Putin na početku sednice vlade.

Krimski Tatari, koji čine oko 12 odsto populacije (300.000 ljudi) tog poluostrva na jugu Ukrajine, većinski su bojkotovali referendum 16. marta koji je vodio pripajanju Krima Rusiji.

AP 
Krimski Tatari: Staljin ih raselio, a Ukrajina ih nikad nije rehabilitovala Foto AP

Na kraju Drugog svetskog rata Josif Staljin optuživao je Tatare za kolaboraciju sa Nemcima i naredio je njihovu deportaciju sa Krima u centralnu Aziju. Dozvoljen im je povratak u Krim tek posle kraja sovjetske epohe, ali Ukrajina nikada nije usvojila zakon o njihovoj rehabilitaciji zbog čega su Tatari i dalje suočeni sa problemima poput pitanja vlasništva nad zemljom.

Putin je još u četvrtak rekao da Rusija mora da učini sve što je u njenoj moći da otpočne "proces rehabilitacije krimskih Tatara i vraćanja prava i legitimnih interesa" tom narodu.