Namirnica koju uvek imamo u hladnjaku spas je svakog brzinskog doručka, baza u receptima gotovo svakog kolača i neiscrpna inspiracija malih umetničkih uskrsnih sličica.
Ipak osim nedoumice koliko jaja sedmično smemo pojesti, jer naučnici imaju podeljena mišljenja o njihovim dobrim i štetnom dejstvu na telo, jeste kako prepoznati da je jaje sveže.
U tome pomaže mali trik za koji vam je potrebno nekoliko sekundi vremena.
1. Najsvežije jaje
Jaje je najsvežije kada čim ga stavite u posudu potone na samo dno i ostane da leži nepomično.
2. Jaje staro 7 dana
Sedam dana odstajalo jaje nakon uranjanja u posudu s vodom ostaje priljubljeno uz dno posude, ali ne i celom površinom, jedan kraj blago je odignut.
3. 3 sedmice staro jaje
Jaje čiji je rok trajanja došao do još uvek prihvatljiva tri nedelje roka trajanja u posudi s vodom balansira sredinom svoje težine i lagano se podiže od dna posude.
4. Staro jaje
Da je u potpunosti opasno za jedenje i da mu je istakao rok trajanja može da se otkrije jer jaje se odmah podiže sa dna posude i pluta tik uz površinu vode.