Vazdušasta krempita
Sastojci
Kora
♦ 6 žumanaca
♦ 6 kašika šećera
♦ 3 kašike ulja
♦ 3 kašike mleka
♦ 6 kašika brašna
Fil
♦ 6 belanaca
♦ 19 kašika šećera
♦ 4 pudinga od vanile
♦ 1 l vode
Priprema
Umutiti varjačom 3 žumanceta sa 3 kašike šećera, 1,5 kašika ulja, 1,5 kašika mleka i 3 kašike brašna. Koru razvući u manjem plehu na pek papiru i peći na 200 stepeni. Tako ispeći dve kore.
Za fil dobro umutiti 6 belanaca sa 15 kašika šećera. U 1 l vode i 4 kašike šećera zakuvati 4 pudinga od vanile i vruće dodavati polako u belanca uz neprestalno mućenje, dok se masa ne sjedini.
Donja kora ostaje u plehu, preko nje ide vruća umućena masa (fil), pa preko gornja kora. Kolač pre služenja ohladiti u frižideru. Seći kocke i svaku posuti prah šećerom.
Pavle Sretković, šef kuhinje restorana Redakcija, Vlajkovićeva 8, 011/321-48-45