Salčići

Shutterstock

Sastojci

- 1 kg brašna tipa 400
- 500 g svinjskog sala
- 2 cela jajeta
- 2 žumanceta
- 1/2 litra belog vina
- rendana korica limuna
- 1 kašičica soli
- 1 kašika šećera
- džem od šljiva
- šećer u prahu za posipanje


Priprema

Sveže (netopljeno) svinjsko salo oprati u hladnoj vodi, očistiti od žilica i samleti na mašini za meso. Zamesiti glatko testo od brašna, jaja, soli, šećera, rendane kore limuna i vina. Na pobrašnjenoj površini rastanjiti, pa premazati 1/4 sala. Preklopiti zdesna nalevo, odozdo i odozgo, da izgleda kao knjiga. Ostaviti testo na hladnom oko pola sata, pa ponoviti postupak još tri puta, dok se sve salo ne utroši (testo između premazivanja treba da odstoji). Na kraju rastanjiti na debljinu od jednog centimetra, seći kvadrate, filovati džemom, pa preklopiti, kao malu knjigu. Peći salčiće na 200 stepeni oko pola sata. Vruće uvaljati u šećer u prahu. Umesto sala, može se upotrebiti margarin, u istoj razmeri.



Restoran Redakcija
Vlajkovićeva 8
011/321-48-45