RODILA SE MRTVA: Ova devojčica danas ima 5 godina, vesela je, ali se još bori!

Facebook
Viktorija Grozdek (5) iz Gregurovca kraj Mihovljana u Zagorju rodila se 10 nedelja ranije, i to mrtva. Bila je teška samo 700 grama i dugačka tek 30 centimetara

Prkosila je, i danas prkosi svim lekarskim prognozama. Govorili su da neće preživeti, a danas je živa. Rekli su da neće ni puzati, a propuzala je s devet meseci. Rekli su i da neće sedeti, a prosedela je s 14 meseci! Bili su uvereni da nikad neće hodati, a prohodala je sa 16 meseci. Tvrdili su da će zauvek ostati prikovana za krevet. Danas ju je teško uloviti koliko brzo trči.

Viktorija Grozdek (5) iz Gregurovca kraj Mihovljana u Zagorju u Hrvatskoj rodila se 10 nedelja prerano, u 26. nedelji, i to mrtva. Zbog komplikacija u trudnoći njenu su majku Iris Grozdek (32) tog 29. aprila 2009. godine uputili na hitan carski rez. Malo stvorenje bilo je teško 700 grama i dugačko 30 centimetara. Nije disala. Lekari u Petrovoj bolnici u Zagrebu bili su skeptični, ali nisu odustajali. Borba je trajala pet minuta. Viktorijino srce je zakucalo.

- Do sutradan nisam znala što je s mojom bebom. Rekli su mi da je živa, ali da ne znaju koliko dugo će živeti. Dani su prolazili. Creva su joj bila zapetljana, pala je na ispod 500 grama. Prevezli su je na Rebro, ali tako sićušnu nisu mogli da je operišu. Ipak, ziborila se, proradila joj je i probava. Posle su je prebacili u Vinogradsku bolnicu. U inkubatoru je napredovala, rasla i borila se - govori majka Iris.
Facebook 
Sa majkom Iris


Tri meseca bila je to borba na život i smrt. Iris, suprug Ivan (34) i Viktorijino troje braće, Anamarija (12), Dominik (11) i Antonio (8), tri su meseca strepili.

- Svaki dan kad bih nazvala rekli bi mi da ne znaju hoće li sutra biti živa. Nakon mesec dana samostalno je prodisala. Trebala se zvati Donatela, no odlučila sam joj dati ime koje joj pristaje, Viktorija. Pobeđivala je tada, a pobeđuje i danas - ponosna je majka.

Nažalost, Viktorija danas nije potpuno zdrava. Ima 18 dijagnoza, lani su joj utvrdili i epilepsiju. Mali mozak joj nije razvijen, ali je njegovu funkciju preuzeo veliki. Razume sve što joj se govori, ali još ne priča. Ima mali fond reči: tata, mama, da, ne... i torta koju obožava. Za tortu i čokoladu, smeje se majka, sve bi dala. S odlascima kod lekara, koji su česti, mala hrabrica nema nikakav problem. Da joj sistem omogućuje, danas bi bila i naprednija. Ako ne znate da je rođena kao nedonošče koje danas ima 18 dijagnoza, ni po čemu ne možete videti njene nedostatke.

Idemo kod logopeda u Lobor, no to je za nju premalo. A i te govorne vežbe kod logopeda možemo zahvaliti samo udruženju koje to organizuje i koja nam je to omogućila - tužna je Iris.

Uverena je da bi danas govorila da je prije dve godine krenula u vrtić za decu s posebnim potrebama. Svi lekari pišu preporuke i zahteve da se im se daju sve zakonske beneficije, ali država štedi. Dobija invalidninu, ali majci je Centar za socijalni rad u Zlatar Bistrici odbio je da da status majke negovateljice.

24sata.hr