Ovo povrće blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem, reguliše količinu holesterola i triglicerida, ali utiče i na poboljšanje imunosistema
Iako može da izazove problem zbog neprijatnog mirisa koji stvara, treba znati da je crni luk izuzetno blagotvorna namirnica za zdravlje, a posebno lekovito deluje na srce, odnosno ceo kardiovaskularni sistem. Pokazalo se da njegovi takozvani sumporni spojevi mogu da smanje i količinu holesterola i triglicerida i ojačaju ćelijske membrane u crvenim krvnim zrncima. Zbog tih karakteristika luk pomaže u prevenciji srčanog udara.
Studije su pokazale da luk može da poboljša i gustinu kostiju, pa zbog toga može posebno da koristi ženama u menopauzi koje se suočavaju s gubitkom gustine kostiju. Osim toga, pokazalo se i da žene koje su prošle menopauzu mogu da smanje rizik od preloma kuka ako u svakodnevno konzumiraju luk.
Isto tako pokazalo se da luk ima protivupalno dejstvo. Sumporni molekuli iz njega poboljšavaju aktivnost specifičnih belih krvnih ćelija koje igraju važnu ulogu u imunosistemu. Ta vrsta povrća sadrži i antioksidanse koji sprečavaju oksidaciju masnih kiselina u telu, pa se na taj način stepen upale održava pod kontrolom.
Studije su pokazale da luk smanjuje i rizik od nekoliko vrsta raka, pa čak i kada se konzumira u manjim količinama. Može da smanji rizik od pojave kancera debelog creva, grkljana i jajnika.
Studije su pokazale da luk može da poboljša i gustinu kostiju, pa zbog toga može posebno da koristi ženama u menopauzi koje se suočavaju s gubitkom gustine kostiju. Osim toga, pokazalo se i da žene koje su prošle menopauzu mogu da smanje rizik od preloma kuka ako u svakodnevno konzumiraju luk.
Isto tako pokazalo se da luk ima protivupalno dejstvo. Sumporni molekuli iz njega poboljšavaju aktivnost specifičnih belih krvnih ćelija koje igraju važnu ulogu u imunosistemu. Ta vrsta povrća sadrži i antioksidanse koji sprečavaju oksidaciju masnih kiselina u telu, pa se na taj način stepen upale održava pod kontrolom.
Studije su pokazale da luk smanjuje i rizik od nekoliko vrsta raka, pa čak i kada se konzumira u manjim količinama. Može da smanji rizik od pojave kancera debelog creva, grkljana i jajnika.
Ostale dobrobiti od luka
*poboljšava ravnotežu šećera u krvi
* sprečava bakterijske infekcije
*sadrži vitamin C, vitamin A i vitamin E, koji su izvrsni antioksidansi