Slasni ukus lubenice korak ka zdravlju

LUBENICA: Čuvar srca i veliki borac protiv raka

Foto: Shutterstock
Ova vrsta namirnica blagotvorna je za ceo organizam, ali je posebno važna za sprečavanje kardiovaskularnih oboljenja i pojave maligniteta

Poznato je da lubenica ima osvežavajući ukus i da može da olakša svakodnevne aktivnosti tokom vrelih dana, međutim, dokazano je da i te kako blagotvorno utiče na zdravlje. Ono što je najvažnije jeste da može da spreči pojavu nekih od najopasnijih oboljenja i zato je nemojte štedeti, već je konzumirajte koliko vam volja.

Jača imunitet

Samo jedna manja činija lubenice sadrži 1,5 odsto više likopena nego veliki svež paradajz. Naime, likopen je odličan antioksidans koji sprečava slobodne radikale da naruše imunitet. Neka istraživanja pokazala su i da likopen, koji se inače nalazi u crvenom voću i povrću, može da smanji rizik od obolevanja od srčanih bolesti i nekih vrsta raka. Kako bi se likopen što duže zadržao u lubenici, treba je čuvati na sobnoj temperaturi.

Ublažava bolove u mišićima
Foto: Shutterstock


Jedna španska studija koja je objavljena u Journal of Agricultural and Food Chemistry otkrila je da lubenica deluje umirujuće nakon napornih treninga. Sportisti koji su pili pola litra soka od lubenice sat pre vežbanja nisu imali problema s upalom mišića, a kod njih je zabeležen i manji broj otkucaja srca tokom dana. Stručnjaci kažu da je to možda zbog toga što se u soku lubenice nalazi amino-kiselina citrulin, za koju se veruje da poboljšava rad arterija i smanjuje krvni pritisak. Da bi korišćenje te blagodeti lubenice bilo što efikasnije, preporučuje se da se konzumira deo koji se nalazi odmah ispod kore.

Sprečava dehidrataciju

Lubenica ima neverovatnu moć hidratacije. Naime, čak 91,5 odsto njenog ploda čini voda i ta činjenica je čini idealnom za leto. Mnoge osobe tokom vrelih meseci svoj organizam dovedu u stanje dehidratacije jer ne vode brigu o količini vode koju unose u organizam. Studije su pokazale da žene, čak i s blagom dehidratacijom, imaju simptome glavobolje, slabe koncentracije, mučnine i loše su raspoložene.

Foto: Shutterstock


Jestiva je i kora
VOĆE I POVRĆE U JEDNOM

Poput većine vrsta voća, lubenica nastaje iz semenki i ima sladak ukus. Međutim, u srodstvu je s krastavcima jer dolaze iz porodice bundeva, pa je zato i povrće. Zbog te činjenice, lubenica je potpuno jestiva, pa se čak i njena kora može konzumirati. Iako taj deo i nije baš najukusniji, jestiv je i iznad svega zdrav.