UKP ČEŠLJA KOMUNALCE: Držali predmete u fioci dok na zastare

Pronađeno je 60 stopiranih prijava, a osumnjičeni su Aleksandar Kostić, zamenik načelnika i pomoćnici Nebojša Tomić i Boban Rajčić

BEOGRAD - Uprava kriminalističke policije (UKP) od prošlog četvrtka češlja Komunalnu policiju u Beogradu, a prema saznanjima Kurira, nađeno je na desetine stopiranih predmeta, koje su rukovodioci držali po fiokama.

- Prvo odeljenje UKP za Grad Beograd u četvrtak je počelo istragu u Komunalnoj policiji i dosad je nađeno minimum 60 stopiranih predmeta iz 2012. i 2013. godine, a iako ima elemenata krivičnog dela, i dalje niko nije suspendovan. Kolovođa svega je Aleksandar Kostić, zamenik načelnika komunalne policije za Grad Beograd, kod kog je nađen najveći broj predmeta. S njim su radili još i pomoćnici načelnika Nebojša Tomić i Boban Rajčić, kao i komandir Srđan Ilić. Svi oni su držali stopirane predmete u fiokama i ispod kompjutera - priča dobro upućen izvor Kurira i dodaje da bi se detaljnom istragom našlo i do 100 stopiranih predmeta.


Malverzacije

On tvrdi da svi pomenuti primaju velike plate, a za svaki predmet koji su stopirali, imali su posebnu nadoknadu od vlasnika kafića protiv kojih se ne pokrene postupak.
- Komunalni policajac odlazi na teren, radi profesionalno svoj posao, dođe u kafić gde se vrši prekršaj, uradi uviđaj, načini zapisnik i preda ga rukovodiocu. Umesto da se pokrene postupak protiv osobe koja je napravila prekršaj i da se ona kazni, potegne se veza. Dakle, neko od ovih ljudi na pozicijama napravi dil s vlasnikom lokala i onda predmet, umesto da se procesuira, završi u fioci - priča naš izvor i dodaje da je na taj način Komunalna policija oštećena za milione dinara, a svi predmeti protiv kojih se ne pokrene postupak u roku od godinu dana zastarevaju.

Prekršajne kazne koje određuje Komunalna policija kreću se od 25.000 dinara pa čak do jednog miliona, što znači da je stopiranjem 60 predmeta naneta ozbiljna šteta komunalcima. Ako se uzme u obzir to da je reč o najnižim kaznama, to znači da je država oštećena za 1.500.000 dinara. Jedini koji imaju korist u ovoj malverzaciji su rukovodioci koji stopiraju predmet i, naravno, vlasnici lokala koji su napravili prekršaj.
- Predmet se sigurno ne stopira na lepe oči. Svako traži neku korist - priča dobro upućeni izvor. Do zaključenja broja nismo dobili odgovore od Komunalne policije.
Iz izvora u policiji dobili smo potvrdu naših saznanja da UKP proverava rukovodstvo Komunalne policije.
Damir Dervisagicv 
Među osumnjičenima... Aleksandar Kostić


Po nalogu tužilaštva

- Istraga je u toku. UKP po nalogu Tužilaštva proverava rukovodstvo i njihov rad. Zasad je poznato da oni nisu proneverili novac iz policije, ali se sumnja da su zloupotrebili službeni položaj - tvrdi naš izvor.

Povlašćeni
KOMBINACIJE I S ULIČNIM PRODAVCIMA

Prema rečima Kurirovog izvora, pomoćnik načelnika komunalne policije Nebojša Tomić imao je kombinaciju i s uličnim prodavcima.
- Tomić je izdavao instrukcije za rad sa preprodavcima na ulici, a svaki policajac je dobijao spisak preprodavaca koji ne smeju da se diraju i kažnjavaju - saznaje Kurir.