Već nakon nekoliko dana kada počnete da ga jedete varenje će se poboljšati, ten će zablistati, popraviće se funkcija jetre i žučne kese i osećaćete se kao da ste dopunili baterije.
Osnovno pravilo zelene dijete je: jedite više zelenog povrća i voća - tako ćete ubrzati metabolizam. Ova dijeta je prvenstveno namenjena ljudima koji vole voće, povrće i integralne žitarice, a nameravaju da smršaju samo nekoliko kilograma.
Osim što pomaže da se istope masne naslage, ova dijeta očistiće organizam od nakupljenih otrova.
Namirnice iz grupe povrća imaju najmanju energetsku vrednost, ali sa njima garantovano možete da utolite glad, a da ne ugrozite liniju. Zeleniša možete da pojedete koliko god hoćete, ne morate da merite porciju. Nutricionisti čak kažu da je bolje pojesti dupli obrok povrća nego da na tanjir zalutaju razna peciva, testenine i druge kalorične namirnice.
Dok sprovodite zelenu dijetu da biste uvek imali spreman obrok treba na vreme obezbediti sve potrebne namirnice. Na prvom mestu je zeleno lisnato povrće, koje je i najhranljivije. Već nakon nekoliko dana kada počnete da ga jedete varenje će se poboljšati, ten će zablistati, popraviće se funkcija jetre i žučne kese i osećaćete se kao da ste dopunili baterije. Obroke za zelenu dijetu pripremajte od zelene salate, blitve, spanaća, rukole, brokolija, kelja, kupusa, krastavaca, zelene boranije, graška, praziluka, zelene paprike, zelenih jabuka i svežeg začinskog bilja.
Napomena: Dijetu je poželjno da držite samo tri dana. Možete povremeno da je ponavljate.
PRVI DAN
Doručak: parče hleba od celog zrna žitarica, kuvano jaje, svež krastavac.
Užina: čaša jogurta.Ručak: pečeni krompir, bareni spanać.Užina: zelena salata sa maslinovim uljem, limunovim sokom i rendanim sirom.Večera: pileći ili ćureći file dinstan na luku i na malo ulja.
DRUGI DAN
Doručak: banana sa nemasnim mlekom i ovsenim mekinjama.
Užina: zelena jabuka i šargarepa.
Ručak: pečena pastrmka ili losos, bareni kelj i kuvan krompir sa maslinovim uljem.
Užina: parče hleba od celog zrna žitarica, biljni namaz, rukola i zelena paprika.
Večera: dinstano goveđe meso, zelena boranija i kuvani krompir.
TREĆI DAN
Doručak: zeleni koktel (u blenderu usitnite stabljiku i listove celera, listove svežeg spanaća i pola krastavca).
Užina: čaša surutke, štapići od graham brašna.
Ručak: salata od testenine, zelene salate, čeri paradajza i tofu sira.
Užina: parče hleba od celog zrna žitarica, nemasni beli sir, špargla ili avokado.Večera: pečeni pileći batak, salata sa zelenom paprikom, mirođijom i jogurtom.